”Horungar som lägger upp sånt walla” – starka reaktioner på IS-satir från SVT

Bild: Faksimil SVT
  • Måndag 4 mar 2019 2019-03-04
E-post 2852

SVERIGE Reaktionerna på sociala medier blev starka när SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter” sände en musikvideo som drev med IS-terrorister. På Instagram fick SVT Humor stänga av kommentarerna efter att ha mottagit flera grova påhopp och hot.

På fredagen sände satirprogrammet ”Svenska Nyheter”, som leds av komikern Jesper Rönndahl, en satirisk musikvideo om IS-terrorister med svenskt medborgarskap.

Videon drev med IS-terroristernas bevekelsegrunder för att åka till Syrien – som att de saknar wifi och fritidsgård – och deras hemlängtan när IS förlorat kriget.

Läs även: Kina protesterar mot ras-humor på SVT – Hubinette: ”Äntligen händer det”

När SVT Humor lade upp videon på sociala medier blev reaktionerna mycket starka. På Instragram blev man tvungen att stänga av kommentarfälten som ”hade urartat till att innehålla många grova angrepp”.

”SVT kan och ska hantera kritik mot vår verksamhet, men vi kan inte låta våra följare bli påhoppade i våra kommentarsfält. Om SVT inte kan erbjuda en miljö för konstruktiv dialog så anser vi det bättre att stänga kommentarsfälten” skriver man i en förklaring.

”Fkn horungar som lägger upp sånt walla om jag vet vem det va kommer skujta din hora” skrev exempelvis ”mohammed_4155”.

Flera twittrare har lagt upp exempel på kommentarer från SVT:s Instagraminlägg:

Innan SVT stängde ned kommentarfältet och tog bort alla kommentarer hann Nyheter Idag kontrollera att de kommentarer som skärmdumpats är äkta.

Läs även: Jens Ganmans och Magnus Carlssons nya film nerplockad från Youtube efter två timmar: ”Hatretorik”

På SVT Humors Facebooksida är tonen något mer återhållsam, men kritiken från många är minst lika hård. ”Man kan skoja om IS, men inte på detta smaklösa sätt” skriver en person, medan flera andra menar att SVT med inslaget sammankopplade IS med islam och att detta är felaktigt.

Se videon här:

Får man skämta om vad som helst?
6585 röster (se resultat)

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag