Hot mot Sveriges Riksdag

Sveriges riksdag. Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia Commons
  • Måndag 16 Nov 2015 2015-11-16
E-post 290

STOCKHOLM På måndagseftermiddagen rapporterar flera medier att Sveriges riksdag utsatts för ett hot. Enligt Säpo har hotet uttryckts via mejl. – VI tar alla anmälda hot på allvar, undersöker om det är något att gå vidare med eller något att avfärda, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Under eftermiddagen meddelade riksdagsledamoten Hanif Bali (M) via Twitter att ett hot inkommit mot Sveriges Riksdag. Bali skriver att han fått informationen från riksdagsförvaltningens ledningsgrupp. Senare bekräftade även Säkerhetspolisen, SÄPO, att ett hot riktats mot riksdagen när tidningen Aftonbladet ringde till myndigheten.

– Vi på Säpo bland många andra har tagit emot ett mejl med ett hot under eftermiddagen. Vi tar alla anmälda hot på allvar, undersöker om det är något att gå vidare med eller något att avfärda, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo, till tidningen Aftonbladet.

Det är i nuläget okänt vem eller vilka som ligger bakom hotet. Enligt Bali kommer verksamheten att bedrivas som vanligt i riksdagen, trots hotet som inkommit.

Säpo vill inte berätta vad som står i hotet, men berättar samtidigt för Aftonbladet att enligt mejlet ska hotet verkställas imorgon. Myndigheten vill inte kommentera hur de arbetar med hotet, men säger att det kan bli aktuellt med åtgärder vad gäller personskyddet. Personskydd är det skydd som skyddar exempelvis enskilda riksdagsledamöter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag