Hot och krossade rutor efter genuskritik

Genusfotografen Tomas Gunnarsson - Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Måndag 10 feb 2014 2014-02-10
E-post 0

Idag hölls prisutdelningen av ”Årets Sexist 2013” på American Apparel på Götgatan i Stockholm. Distriktschefen Martin Clinton var närvarade, inte för att ta emot priset, utan för att finnas till hands för sin personal.
– Fönsterrutor har krossats och personal har trakasserats, säger han. 

Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen, kritiserar hur kvinnor porträtteras sexistiskt i en bildserie för en unisexskjorta där mannen avbildas fullt påklädd medan kvinnan framställs halvnaken.

– Unisexskjortan är bara toppen av isberget, sexistisk porträttering har förekommit flertalet gånger hos American Apparel, säger Tomas Gunnarsson.

Guldnappen

Tomas Gunnarsson överlämnar priset, en guldnapp, samtidigt som han läser upp motiveringen för priset och kommentarer från sin blogg. Distriktschefen Martin Clinton var på plats, men mottog inte priset utan lovade istället att skickade det vidare till högre instanser.

– Jag kommer inte kommentera prisutdelningen. Det är ett globalt företag och jag är endast distriktschef i Stockholm, säger Martin Clinton.

”Krossa rutor är kanske inte rätt metod”

Martin Clinton valde att närvara då butikens personal trakasserats och butiken har fått stå ut med både graffiti och krossade fönsterrutor ett tiotal gånger de senaste månaderna. I samband med kritiken mot den provocerande bildserien, menar han.

– Folk bloggar och planerar vandaliseringen av våra butiker på internet. Vår personal är jättetrevlig och förtjänar inte att bli trakasserad. Det är viktigt att ta det här till diskussion, säger Martin Clinton till Nyheter Idag.

Genusfotografen tycker att American Apparel ska tolka detta som att människor har fått nog.

– Folk känner sig så hotade och kränkta att de vill ta till fysiskt våld mot deras fasad, säger han om bildserien och fortsätter, -Att krossa rutor är kanske inte rätt metod. Men jag kommer inte att fördöma den metoden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag