Hot och våld mot personal på fängelser ökar

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Söndag 9 maj 2021 2021-05-09
E-post 215

SVERIGE Personalen på svenska anstalter utsätts för alltmer hot och våld av de intagna. Det visar preliminär statistik från Kriminalvården som TV4 Nyheterna har tagit del av.

Förra året rapporterades det in 912 fall av hot och våld mot anställda på anstalter – en ökning med hela 32,5 procent jämfört med året innan. Jämfört med 2012 har antalet incidenter nästan fyrdubblats.

En förklaring till ökningen är platsbristen på svenska fängelser.

– Vi har ganska fullt på våra fängelser och det gör att friktionsytorna ökar när det är trångt. Det är också så att vi får in ganska mycket grovt kriminella med våldsproblematik i bagaget. Det bidrar ju också så klart, säger Jörgen From Nordin, chef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, till TV4.

Också på landets häkten ligger antalet fall av hot och våld på en hög nivå.

– Vi har inlett ett samarbete med andra myndigheter där vi tittar på frågan om personalskydd inom myndigheterna. Är det något vi behöver gemensamt gå ut med för att kanske begära lagändring eller så? Det är lite tidigt att säga än, säger Jörgen From Nordin.

Läs även: Åtalet: Gangsterrappare försökte mörda pappa över sonens narkotikaskuld

Läs även: Tvingade med sig barn till källarutrymmen – fick dem att klä av sig med hot om våld

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag