Hot och våld ökar i skolorna – nära fördubbling på fem år

Foto: Flickr
  • Måndag 19 feb 2018 2018-02-19
E-post 426

SVERIGE Anmälningar om grovt hot och våld i svenska skolor har närapå fördubblats sedan 2012. Det kan bero på att skolorna har blivit bättre på att anmäla, skriver SVT.

Det är SVT Nyheter som har tagit fram siffrorna som visar att hot och våld i skolorna ökar. 327 anmälningar gjordes i grundskolan och förskolan året 2012. Förra året var antalet nästan dubbelt så stort – 597 anmälningar enligt siffror från Arbetsmiljöverket.

– Skolan följer den allmänna trenden vi ser inom andra delar av samhället. Vi har sett att anmälningarna av detta slaget har ökat generellt sett, säger Kristian Hansson, sakkunnig på Arbetsmiljöverket, till SVT.

Men det kan också finnas en annan förklaring.

– Det kanske också handlar om verkliga tal, att hot och våld ökar, men det vi vet faktiskt inte, säger Kristian Hansson.

Går ner i åldrarna

På Wendela Hellmanskolan i Härnösand märker man skillnaden och att skadegörelse och misshandel har blivit ett allt vanligare inslag i skolan.

– Våldet har blivit grövre. Det är en enorm skillnad i attityden till lärare, hur man svarar och vad man säger, säger skolans rektor Ulla Nyström Theander.

Det märks också att våldet går ner i åldrarna. Niklas Haggren, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Härnösands kommun, ser en tydlig ökning av sådana ärenden.

– Jag kan inte minnas att jag faktiskt fick det alls för fem–sex år sedan från låg- och mellanstadiet, säger han till SVT.

Läs även: Skola i Göteborg sönderslagen – ”Det såg ut som en krigszon”

Läs även: PLUS! ”Allmän hotbild mot objektet” – Skola i Stockholm köper in skottsäkert glas

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag