Hotades med pistol och tvingades sälja sprit till ungdomar

  • Lördag 23 feb 2019 2019-02-23
E-post 61

STOCKHOLM En 18-årig man tvingades av en jämnårig att under nio månader överlämna och ta betalt för smuggelsprit som såldes till minderåriga. Den andre riktade en pistol mot hans bröst och hotade med att han skulle råna och våldta hans mor. Nu har båda två dömts.

Den 12 juni 2018 observerar en av polisens gatulangningsgrupper hur två flickor köper vodka av en ung man. Flickorna stoppades och spriten beslagtogs. De berättade att de gjort upp affären via ett Instragramkonto vid namn stockholmvodka, och då försäljaren grips förnekar han ingenting, men han berättar att han varit tvingad att hantera spriten.

I förhör uppger han att han gått i samma klass som en viss Abdikarim Mohammed, men inte sett honom på flera år tills han stötte på honom på väg hem efter en fotbollsträning nio månader tidigare. Han hade då tvingats betala 1500 kronor till honom för att få vara kvar i Hjulsta, där han bor, utan att bli misshandlad. En månad senare uppges Mohammed ha kontakt honom igen och krävt att han skulle sälja sprit åt honom.

”Walla du ska få se jag våldta dkn morsa”

Som den unge mannen och hans mor berättar i rätten framfördes hoten både i verkliga livet och via internet. Vid ett tillfälle skall Mohammed ha riktat en pistol mot hans bröst och i ett senare sms skrivit att han ångrade att han inte tryckte av. Hot riktades också mot familjens bostad där alla fönster skulle krossas, och modern skulle rånas och våldtas. Flera av dessa hot är dokumenterade.

Vid rättegången hävdade därför den ofrivillige vodkaförsäljaren att han befann sig i nöd och inte borde fällas för brott, men domstolen menar bland annat att nöd måste vara av mer akut slag, och att han under de nio månader som försäljningen pågått haft möjlighet att kontakta polis. I kombination med hans låga ålder döms han därför till 35 timmars ungdomstjänst för grov olovlig försäljning av alkohol.

Abdikarim Mohammed förnekar alla anklagelser men döms för bland annat grovt olaga tvång och utpressning – av totalt åtta åtalspunkter – till två månaders fängelse och skyddstillsyn. Han skall även betala 30 000 kronor i skadestånd till 18-åringen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag