Går till attack mot fotografer: Här fastnar LO:s fotsoldater på film

  • Onsdag 1 maj 2019 2019-05-01
E-post

”Annars kan vi flytta dig på ett annat sätt”, säger en man till frilansfotografen Roger Sahlström som försöker dokumentera LO-arrangemanget vid La Mano på Södermalm i Stockholm på första maj. En annan man som bär ett paraply filmas när han går emot och knuffar Sahlström. – Man har vant sig vid att vara rädd, säger en luttrad Sahlström till Nyheter Idag.

Frilansfotografen Roger Sahlström, som bland annat gör uppdrag för Nyheter Idag, var på plats vid La Mano på Södermalm i Stockholm för att dokumentera första maj-firandet. Det är LO-distriktet i Stockholm som står som arrangör tillsammans med Vänsterpartiet, Ung Vänster, Syndikalisterna och SSU.

Sahlström var klädd med en gul väst märkt med texten ”FOTO”. Men när han skulle börja ta bilder gick det inte som han hoppats, flera personer omringar honom och stör hans arbete. Han uppmanas att lämna platsen, men själv påtalar Sahlström att det är hans arbete att dokumentera utomhus och att han har lika mycket rätt att vistas där som alla andra.

– Annars kan vi flytta dig på ett annat sätt, säger en man till Sahlström.

Gick emot och knuffade Sahlström – fångades på video

Men det var inte bara verbala angrepp mot Sahlström. I ett videoklipp, som Nyheter Idag kan visa, syns hur Sahlström är omringad av en grupp män. I en sekvens tar Sahlström upp sin kamera för att fotografera varpå en man tar tag i kameran och trycker ner den.

– Du rör inte mina grejer, säger Sahlström till mannen.

Då kommer en man bärandes på ett paraply in bakifrån och går emot och knuffar Sahlström. Allt fångas på video. Men det stannar inte där.

Fotografen Christoffer Othén står i närheten och ser vad som sker runt Sahlström. Plötsligt går en man fram mot Othén och tar tag i en mobiltelefon som Othén har i bröstfickan. Mannen döljer sitt ansikte när det sker.

– Han trodde väl att jag filmade med mobilen, säger Othén.

Nyheter Idag har talat med Roger Sahlström som är luttrad. Han är en färgstark profil i sociala medier som ofta uttrycker åsikter som kan väcka känslor. Samtidigt har han ett arbete som frilansfotograf och han menar att han måste kunna göra sitt jobb, oavsett meningsskiljaktigheter.

– Det är obehagligt. Jag är där i tjänst. De hindrar mig i mitt arbete.

Du är inte orolig att de kommer bruka våld mot dig?

– Tanken finns alltid. Det är det som är problemet när man arbetar på sådana här tillställningar. Smockan hänger i luften. Jag har blivit nerslagen innan och fått utrustning sönderslagen. Det finns ju där, man har vant sig vid att vara rädd om jag säger så.

Han menar även att det finns en utbredd acceptans på yttersta vänsterkanten för att använda våld istället för dialog. Även från dagens händelser har han ett exempel som han menar talar för detta.

– Mattias Gardell stod i bakgrunden och hånlog, säger Sahlström.

Nyheter Idag har talat med LO:s pressekreterare Malin Fagerberg Wikström. Hon säger sig inte känna till dagens händelse vid La Mano och hon ber Nyheter Idag mejla de videoklipp vi har från händelsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag