Hotet mot rödgröna regeringen: KD lämnar DÖ

Foto: Pressbild
  • Fredag 9 okt 2015 2015-10-09
E-post 574

POLITIK. Kristdemokraterna röstade vid sitt riksting i Västerås idag nej till fortsatt deltagande i decemberöverenskommelsen. Därmed hotar regeringen falla om resten av alliansen också lämnar det kontroversiella samarbetet bakom sig.

När det var dags för omröstning ställdes, efter viss debatt, partistyrelsens yrkande om avslag mot två olika DÖ-kritiska motioner.

”Rikstinget uttalar att Kristdemokraterna ska lämna decemberöverenskommelsen och rikstinget och att rikstinget uppdrar åt partistyrelsen att påbörja ett arbete för att avveckla decemberöverenskommelsen”, löd den ena motionen.

”Partistyrelsen ska få i uppdrag att tillsammans med övriga allianspartier initiera en utvärdering och omprövning av decemberöverenskommelsen”, formulerades istället den andra, lite försiktigare, motionen.

Svidande nederlag för partistyrelsen

Innan omröstningen ställdes frågan om ombuden kunde rösta fritt efter hjärtat, eller om de var tvungna att följa direktiven från distrikten. Svaret på frågan var att alla naturligtvis fick rösta som de själva kände var rätt.

Vid omröstningen led sedan partistyrelsen ett svidande nederlag i slaget om DÖ – endast 89 ombud röstade för att fortsätta samarbetet medan 189 röstade emot, rapporterar SVT. När de båda DÖ-kritiska motionerna sedan ställdes mot varandra vann linjen som går ut på att samarbetet ska avbrytas omedelbart med röstsiffrorna 151 mot 103.

Firade med champagne

En segerviss och DÖ-kritisk Sara Skyttedal, ordförande för partiets ungdomssförbund KDU, hade inför omröstningen tagit med sig en flaska champagne som hon lagt på kylning i en hink med is.

Efter omröstningen firade hon och flera av ombuden genom att skåla i champagne, samtidigt som den besegrade partiledaren Ebba Busch Thor omedelbart lämnade lokalen utan att vilja lämna några kommentarer till de närvarande journalisterna.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag