Hotfull stämning får bibliotek att hyra in väktare: ”Finns ju gränser”

Genrebild. Foto: Marco Verch
  • Tisdag 27 nov 2018 2018-11-27
E-post 179

KARLSKRONA Otrygghet för personalen och hotfull stämning har lett till att biblioteket i Karlskrona hyr in väktare för att bevara ordningen. Biblioteket har upplevt flera hotfulla incidenter genom åren och personalen har alltid larm på sig för nödsituationer.

Flera veckor av stökiga händelser på biblioteket i Karlskrona har lett till beslutet att hyra in väktare för att bevara ordningen. Bibliotekschefen uppger att det rör sig om en person som ligger bakom den hotfulla stämningen, uppger Expressen.

– Vi har, efter diskussioner med säkerhetschef, polis, väktare och personal, bestämt oss för att ha en väktare inne under vissa tider vissa dagar. Det är för att vi ska få arbetsro helt enkelt, så att vi kan koncentrera oss på vårt jobb, säger Tiffany Bovin, bibliotekschef, till Blekinge läns tidning.

Personen som pekas ut beter sig oförutsägbart och hotfullt. De anställda på biblioteket känner att de inte kan koncentrera sig på sitt arbete och att stämningen är betydligt lugnare varje gång en väktare befinner sig i byggnaden.

Liknande situationer har tidigare uppstått på Karlskronas bibliotek. I början av 2017 stängde biblioteket av flera toaletter eftersom besökare lämnade ölburkar, cigaretter och spritflaskor där. Fortfarande under vintern 2018 är flera av toaletterna avstängda under vissa tider.

– Drömmen är att allt ska vara tillgängligt, men det finns ju gränser för vad vi ska tolerera i våra lokaler, säger Bovin till Blekinge läns tidning.

Det är ännu inte klart hur länge väktarna ska vara kvar på biblioteket men personal har larm på sina telefoner sedan tidigare då man har haft problem med drogpåverkade och hotfulla personer.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag