Hovrätten dömer man för skott mot asylsökande som tagit sig in på gård – knall var inte åska

Foto: Polisen
Foto: Polisen
  • Fredag 27 okt 2017 2017-10-27
E-post 2255

STRÖMSUND Hovrätten för Nedre Norrland dömde igår två män från Strömsund för att bland annat ha beskjutit en grupp asylsökande som olovligen tagit sig in på deras gård i juli förra året. Därmed river hovrätten upp domen från Östersunds tingsrätt som istället friade männen.

Det är sent på kvällen den 28 juli förra året som minst sex asylsökande män och kvinnor tar sig in på en gård utanför Strömsund. Anledningen är enligt dem själva att de vill titta på de djur som går i en av hagarna på gården.

Men på gården bor en man som är i 40-årsåldern och hans pappa som är i 70-årsåldern. De båda männen bor i varsitt hus som ligger ett trettiotal meter ifrån varandra.

Uppfattningarna om vad som händer därefter går isär.

Enligt några av de asylsökande kommer männen ut ur sina hus och är hotfulla. Mannen i 70-årsåldern skjuter mot de asylsökande med ett gevär medan den andre mannen ger sig på och misshandlar en av dem.

De sex asylsökarnas berättelser skiljer sig emellertid något åt. En kvinna berättar för polisen att hon inte sett något vapen, en annan säger att mannen var beväpnad med en pistol och två av dem förklarar, trots upprepade ledande förhörsfrågor, att de inte sett någon bli slagen.

Männen erkänner att de konfronterat den asylsökande gruppen, men nekar till att ha skjutit mot eller misshandlat någon. De ska istället endast ha upplyst gruppen om att de befinner sig på privat mark och uppmanat dem att ge sig av.

Männen frias

Det finns fler uppgifter som inte stämmer överens med varandra i förhören. Bland annat anger asylsökarna fel ungefärlig ålder för de män som ska ha hotat dem, fel ungefärlig tidpunkt för när de befunnit sig på gården och pekar ut olika vapen i olika förhör.

Polisens utredare lägger ned tid på att utreda om det gevärsskott som såväl den asylsökande gruppen som de båda män som bor på gården berättar att de hört kan ha varit åska. Ett åskoväder drar nämligen fram över Strömsund samma kväll. Utredningen ger inget klart besked.

I mars i år frias de båda männen från anklagelserna om grovt olaga hot och misshandel.

”Eftersom målsägandenas berättelser, även om de framstår som trovärdiga, inte kan bedömas vara fullt tillförlitliga och inte heller stöds av annan bevisning, ska åtalet ogillas”, skriver Östersunds tingsrätt i sin friande dom.

Männen döms

Men domen överklagas till Hovrätten för Nedre Norrland. Och igår föll domen.

Hovrätten river upp tingsrättens beslut och dömer männen för misshandel respektive grovt olaga hot. Båda döms till villkorlig dom och dagsböter. Männen ska även betala skadestånd till gruppen av asylsökande.

Hovrätten skriver att man ”vid en samlad bedömning” anser att det som framkommit under utredningen är ”tillräckligt för en fällande dom”.

Domstolen lägger i sin dom stor vikt vid ett vittne, en anställd på asylboendet. Hon var visserligen inte med vid gården den aktuella kvällen men vittnar i ett videobandat förhör om att den asylsökande gruppen var upprörd när den kom tillbaka till boendet. Det anser hovrätten styrker tesen att de asylsökande utsatts för något brottsligt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag