Hovrätten fastslår domen mot Sultani

Tamim Sultani, misstänkt för försök till mord på flera i Vetlanda Foto: Facebook
  • Tisdag 12 okt 2021 2021-10-12
E-post

VETLANDA Tingsrättens dom mot Tamim Sultani står fast. Det meddelar Göta hovrätt i ett pressmeddelande på tisdagen. Straffet för den afghanske medborgaren, som låg bakom knivattacken i Vetlanda, förblir därmed livstids fängelse och utvisning.

Det var den 3 mars som Tamim Sultani gick bärsärkagång i centrala Vetlanda när han knivhögg sju slumpvis utvalda män. Enligt egen utsago efter att en okänd man kommit fram till honom och sagt att Gud inte finns.

Samtliga män överlevde dock attacken och Sultani kunde gripas ungefär 20 minuter efter första dådet efter att en polis skjutit honom i benet.

Läs även: Sultani ville bli utvisad – högg ner sju män i Vetlanda

I juli dömde Eksjö tingsrätt Sultani för sju fall av försök till mord. Påföljden blev livstids fängelse samt utvisning med förbud om att återvända. Han blev även skyldig att betala skadestånd på över 100 000 kronor till var och en av målsägandena.

Överklagade domen

Sultani valde att överklaga domen. Detta eftersom han ansåg att det rörde sig om grov misshandel och inte mordförsök då hans avsikt ej var att döda männen. Därav ville han ha ett kortare och tidsbestämt straff, något som P4 Jönköping tidigare rapporterat om.

Nu fastställer hovrätten tingsrättens dom. Påföljden för Sultani blir därmed fortsatt livstids fängelse samt utvisning. Även skadestånden kvarstår.

Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten även det bevisat att Sultani hade för avsikt att döda.

– När det gäller mannens uppsåt har hovrätten, till skillnad från tingsrätten, kommit fram till att det är bevisat att mannen hade s.k. avsiktsuppsåt till brotten, dvs. att hans direkta avsikt var att döda målsägandena, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt i pressmeddelandet.

Hon fortsätter:

– När det gäller påföljden är straffvärdet för vart och ett av brotten högre än vad tingsrätten kommit fram till och anledningen till detta är att mannen agerade med avsiktsuppsåt och att det finns försvårande omständigheter.

Läs även: Vetlandaafghanen sökte asyl i Norge – uppgav en annan ålder

Läs även: Här kärleksbombas Sultani efter knivattackerna i Vetlanda

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag