Åklagaren om Erssons straff: ”En knäpp på näsan”

Elin Ersson. Foto: Skärmdump från Facebook
  • Torsdag 21 maj 2020 2020-05-21
E-post

GÖTEBORG Åklagaren James von Reis kallar aktivisten Elin Erssons bötesstraff för ”en knäpp på näsan”. Själv yrkade han på att hon skulle dömas till fängelse, men är ändå nöjd med hovrättens dom och menar att fallet kan statuera exempel.

Det var den 23 juli 2018 som Elin Ersson stoppade utvisningen av en afghan på Landvetters flygplats genom att vägra följa kabinpersonalens uppmaningar att sätta sig ned. Till slut fick kaptenen nog och beordrade både henne och afghanen att lämna planet. Senare kunde Nyheter Idag berätta att mannen i 50-årsåldern dömts för misshandel av sin fru och deras två barn.

Ersson dömdes för brott mot luftfartslagen till sammanlagt 4 200 kronor i dagsböter, men ville frikännas och överklagade domen. På onsdagen kom hovrättens avgörande som fastslog tingsrättens dom i alla delar.

Åklagaren James von Reis säger att domen var ”ganska väntad”. Han hade velat se ett hårdare straff för Ersson, åtminstone ett symboliskt fängelsestraff, men fick inget gehör från domstolen. Han beskriver straffet med dagsböter som ”en knäpp på näsan”.

– Elin Ersson var ju väldigt upprörd över att hon över huvud taget blev åtalad och tyckte att det här inte var något brott. Men det har hovrätten nu lagt fast genom sin fällande dom att det var det visst. Så om någon annan skulle komma på att göra något liknande så är det nu enligt hovrätten i varje fall helt klart ett brott, säger von Reis.

– Jag är nöjd med att det blev en fällande dom för att det är ju ett otillständigt tilltag att använda den här typen av metoder för att manifestera åsikter.

Du tror att det sänder en signal till andra som vill göra något liknande?

– Ja, det är nästan det viktigaste med det här rättsfallet, att statuera exempel och påvisa att det här är kriminaliserat beteende.

TT har rapporterat att händelsen orsakade merkostnader för Kriminalvården på 240 000 kronor. Kriminalvården har dock inte krävt skadestånd från aktivisten i det här målet.

Nu kan domen överklagas till Högsta domstolen, men James von Reis säger att han inte tänker ta initiativ till det. När Nyheter Idag når Erssons advokat Tomas Fridh avböjer han att kommentera saken fram till måndag.

Läs även: Ylva Johansson: EU hade varit mycket fattigare utan invandring

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag