Hübinettes heta tagning: Majblommans grundare ”lagd åt det pronazistiska och högerradikala hållet”

Karlstad universitet/CC BY 3.0/Public Domain
  • Tisdag 25 apr 2023 2023-04-25
E-post 0

På måndagen fick ett inlägg av en kvinna som är Sverigedemokrat stor spridning på Twitter. Kommentaren rörde en artikel i Sydsvenskan om den 11-åriga majblommeförsäljaren Murhaf som uppgavs ha sålt majblommor för 200 000 kronor, och kvinnan kommenterade genom att bland annat kalla Murhaf för ”en jävla blatteunge”.

”Och varför en jävla blatteunge .. skulle vara en vit och svensk på bild .. jävligt trött på all reklam också med bara negrar och hucklekärringar” skrev kvinnan i ett inlägg som numera har raderats.

Kvinnen kommentar fick hård kritik, främst från vänster men också från höger. Flera konton påstod att hon är sverigedemokratisk politiker på kommunal eller regional nivå, vilket inte stämmer. Däremot är hon medlem i Sverigedemokraterna i Lund.

– Hon har inget politiskt uppdrag för SD i Lund. Vad vi har sett är hon medlem i Sverigedemokraterna och bor i Lunds kommun, så hon tillhör oss, men hon har inget politiskt uppdrag eller något sådant, säger Magnus Liljeroth, gruppledare för SD i Lund, till Samnytt.

Liljeroth understryker att han tycker det kvinnan skrivit ”är rent avskyvärt”.

– Medlemsdelen, om det ska bli något uteslutningsärende mot den här personen, måste tas upp av styrelsen. Hon är en enskild medlem, men vi vill inte ha medlemmar som håller på och skriver sådana grejer. Jag tycker det är vansinnigt säger Liljeroth till Samnytt.

Sverigedemokraternas inställning till rasistiska medlemmar hindrade inte tidigare statsminister från att skylla hennes twitterinlägg på både partiet och statsminister Ulf Kristersson.

”Att ge sig på en 12-åring som säljer majblommor med avskyvärda rasistiska påhopp, är en människosyn som inte hör hemma i Sverige. Gränserna för vad som kan uttryckas flyttas snabbt i Sverige nu – av SD med Kristerssons goda minne” skrev Andersson.

På tisdag eftermiddag gav sig Tobias Hübinette, som forskar om rasism vid Karlstad Universitet, in i leken.

”Mot bakgrundf av de senaste dygnens uppmärksamhet kring Majblomman vill jag bara påminna om att Majblommans skapare Beda Hallberg verkar ha varit lagd åt det pronazistiska och högerradikala hållet: 1944 var hon en av grundarna av den pronazityska Hjälpkommittén för Tysklands barn” skriver Hübinette i ett inlägg.

Men för Murhaf har historien trots allt slutat bra. Tack vare den massiva uppmärksamheten har han på tisdag kväll lyckats sälja majblommor, främst digitalt, för hela 1,9 miljoner kronor enligt Expressen.

– Jag ville köpa ett uppehållstillstånd, men det går inte. Jag ska köpa nya kläder, skor och en mobil. Två par Jordans och två nya outfits. Sen ska jag spara jättemycket.

Läs även: Hübinette om kritisk rasteori: ”Man kan jämföra det med genusforskning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag