Huddinge kommun polisanmäls för korruption i mångmiljonklassen

Huddinge kommunhus. Foto: Pressbild Huddinge kommun
  • Tisdag 28 apr 2020 2020-04-28
E-post 376

STOCKHOLM När Huddinge kommun upphandlade modulbostäder för migranter var det mycket som inte gick rätt till, menar det Londonbaserade fastighetsbolaget Aura Communities som nu polisanmäler kommunen. De säger sig ha bevis på att en tjänsteman medvetet och avsiktligt riggat upphandlingen från start.

Det var för att hantera sviterna efter migrantkrisen som Huddinge kommun i södra Stockholm 2017 skulle upphandla boenden för trettiotalet migranter. Upphandlingen vanns av företaget Campus Söderort efter att Auras anbud avfärdats på grunder som senare underkänts av kammarrätten.

När kammarrätten gick emot Huddinge kommun och beslöt att upphandlingen skulle göras om valde kommunen att avbryta upphandlingen med motiveringen att bostäderna inte längre behövdes, något som dock ifrågasätts av Aura som bland annat framhåller att kommunen senare skrivit kontrakt på fler boenden med ett annat företag.

Från tvist till polisanmälan

Sedan mer än ett år tillbaka har Aura drivit ett tvistemål mot kommunen där de krävt ersättning på 135 miljoner kronor för uteblivna intäkter. De menar att kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling vid flera tillfällen.

Aura uppger nu i ett pressmeddelande att de kommit över uppgifter som bevisar att en tjänsteman på kommunen ”medvetet och avsiktligt” riggat upphandlingen till Campus Söderorts fördel. Tjänstemannen skall bland annat ha gett dem information om den kommande beställningen mer än åtta månader i förväg vilket gett dem ett försprång i planeringen av bostäderna gentemot övriga företag som endast hade 15 dagar på sig.

Baserat på de nya uppgifterna har Aura valt att lämna in en anmälan mot Huddinge kommun till Polisens grupp för utredning av korruptionsbrott.

Hundratusen kronor för en dörr

Anbudet från Campus Söderort innehöll flera märkligheter, inte minst att de enda referenser de kunde lämna var tidigare modulhus som uppförts åt Huddinge kommun, vilket innebär att beställaren och referenten var en och samma person, vilket enligt Aura är ett ”solklart fall av korruption”.

Att Campus Söderort tidigare tilldelats kontrakt av Huddinge kommun på över 40 miljoner kronor trots att de då saknade erfarenhet, att mejl visar att kommunen vid ett tillfälle betalade hundratusen kronor för en dörr, vilket de själva kallar ”en investering”, och att kommunen flera gånger censurerat allmänna handlingar som begärts ut är några av de många bestickande detaljer som ingår i historien.

Huddinge kommun förnekar att några fel har begåtts.

Läs även: Skandalprofilen Lennartsson gör comeback hos regeringen: ”Nu åker skitiga gänget in”

BLI PLUS-MEDLEM

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag