Hultqvist hänger fortfarande löst: Alliansen håller fast om misstroende

Foto: SVT
  • Torsdag 27 jul 2017 2017-07-27
E-post 409

STOCKHOLM Trots att regeringen möblerar om och byter ut Anders Ygeman och Anna Johansson kommer Alliansen fortsätta på inslagen linje om att väcka misstroendevotum mot försvarsminister Peter Hultqvist. Det uppger källor till Sveriges Radio Ekot.

Under dagens presskonferens meddelade statsminister Stefan Löfven att han möblerar om i regeringen. Både Anders Ygeman och Anna Johansson försvinner som ministrar. För Ygemans del väntar istället fortsatt arbete som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Men när Allianspartierna gemensamt meddelade att de avser rikta misstroendevotum fanns det ytterligare en minister på spelplanen, försvarsminister Peter Hultqvist. Efter dagens besked från Löfven kommer Hultqvist sitta kvar och det är nu upp till Allianspartierna att avgöra Hultqvists öde.

Frågan är inte helt enkel. Hultqvist har inte bara stöd från det egna partiet utan även inom delar av Alliansen. Samtidigt kände Hultqvist till IT-skandalen där uppgifter som rör rikets säkerhet kan ha röjts till främmande makt, utan att informera statsministern. Formellt förklarar Hultqvist att han inte gjort något fel, men oppositionen menar att regeringen har ett samlat ansvar, varför de även skjuter skarpt mot försvarsministern.

I ett pressmeddelande från Alliansen meddelas att kravet om misstroende mot Hultqvist står kvar, men antyder samtidigt en liten öppning gentemot Socialdemokraterna för att Hultqvist ändå kan räddas kvar som statsråd.

”I ljuset av att frågan nu gäller ett, i stället för som tidigare tre, statsråd finner vi det däremot inte längre befogat att begära extra riksdagssammanträde. Därför kommer vi inte framföra en sådan begäran utan yrka att frågan om misstroendeförklaring avgörs när riksdagen öppnar, om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning”, står att läsa i meddelandet.

Det betyder att Hultqvists öde först kan avgöras till hösten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag