Hundratals amerikanska poliser avstängda för sexbrott i tjänsten

Den före detta polismannen Daniel Holtzclaw misstänks för att ha förgripit sig på 13 afroamerikanska kvinnor. Foto: NFL/Paul L. McCord Jr.
  • Söndag 1 Nov 2015 2015-11-01
E-post 10

USA Hundratals amerikanska polismän har de senaste åren stängts av från sina arbeten efter att ha gjort sig skyldiga till sexualbrott i tjänsten. I ett av de mest uppmärksammade brottmålen, som pågår just nu, åtalas en före detta polisman för att ha förgripit sig på 13 kvinnor.

Det är den 28-årige före detta polismannen Daniel Holtzclaw från Oklahoma som åtalas för 36 olika sexualbrott mot sammanlagt 13 afroamerikanska kvinnor. En kvinna vittnar om att hon drogs in i den 28-årige polismannens bil där hon tvingades till oralsex med orden ”kom igen, jag har inte hela natten på mig”. Utredningen mot den före detta polismannen inleddes först efter att en sjuksköterska, som en av de utsatta kvinnorna sökt vård hos, slagit larm.

Åtalet, som väntas pågå hela november månad, är kontroversiellt av flera skäl. Dels för att den åtalade 28-åringen är vit medan offren är svarta. Men även för att det finns frågetecken och oklarheter kring sanningshalten i några av anklagelserna mot Holtzlaw.

I mars i år väcktes åtal mot en 26-årig kvinna som på falska grunder polisanmält Holtzclaw för att ha utsatt henne för övergrepp skrev Examiner då. Kvinnans anklagelser kunde ganska snabbt vederläggas eftersom den 28-årige före detta polismannen inte varit i tjänst de dagar kvinnan påstod sig ha utsatts för övergrepp av honom eller varit på de platser kvinnan påstod att han varit på. När kvinnan konfronterades erkände hon att hon ljugit om att hon utsatts för övergrepp för att hon trodde att det skulle hjälpa till att få Holtzclaw dömd för brott.

Anhöriga och vänner till den åtalade 28-åringen har skapat en Facebooksida där de hävdar att han är oskyldig. I Facebooktråden har det postats ett antal nyhetsartiklar tillsammans med uppgifter som kritiserar hur media framställer bevisningen mot honom.

Åtalet mot Holtzclaw är bara toppen av ett isberg. Enligt nyhetsbyrån AP finns det hundratals liknande fall i USA de senaste åren där polismän begått sexualbrott i tjänsten. Ofta är offren unga, fattiga och socialt marginaliserade kvinnor, ibland med drogberoenden, som av olika skäl ogärna anmäler ett övergrepp.

Enligt AP handlar det om ett tusental polismän som avskedats de senaste sex åren för sexualrelaterade förseelser. I flera fall handlar det om grova förbrytelser som våldtäkt eller barnpornografibrott, medan det andra gånger handlar om smärre förseelser som att polismännen blivit påkomna med att ha sex under arbetstid.

Uppgifterna om polismän som gör sig skyldiga till sexualbrott i tjänsten har tidigare inte fått någon större medial uppmärksamhet. Istället har fokus varit på polisiärt övervåld, inte minst ett antal kontroversiella fall där afroamerikaner dödats i samband med polisingripanden.

Polismän som förlorat sina jobb efter att ha dömts för sexualbrott. Foto: Polisen

Några av de polismän som förlorat sina anställningar efter att ha dömts för sexualbrott.
Foto: Polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag