Hundratals poliser ska utbildas i användning av elchockvapen

Polis övervakar en festival. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 31 okt 2017 2017-10-31
E-post 886

SVERIGE 650 poliser kommer under hösten 2017 påbörja en utbildning för att använda elchockvapen i tjänst. Vapnet ska testas av polisen under en tvåårsperiod för att avgöra dess effektivitet.

Under hösten 2017 ska hundratals poliser utbildas för att använda elchockvapen i tjänst. Satsningen ska göra så att poliser inte behöver avfyra sina tjänstevapen lika ofta, det uppger Sveriges Radio.

Det är runt 650 poliser som kommer påbörja utbildningen inför hösten och under en tvåårsperiod, från och med årskiftet, ska svensk polis testa att använda vapnet i tjänst.

Enligt Patrik Munter, som jobbar med att utbilda poliser i Vällingby i Stockholm, kommer användningen av elchockvapen ge poliser möjligheten att agera snabbare under pressade situationer.

Under försöksperioden kommer 70 elchockvapen användas av poliser i fem olika lokalpolisområden och vapnen ska även testas av polisens insatsstyrkor.

Per Värdig är projektledare för försöket och uppger att poliserna utbildas i att förstå vilka risker som finns med att använda vapnet.

– Den största skaderisken är faktiskt fallskador, det vill säga att den man skjuter faller illa och får skador genom det. De medicinska skadorna för övrigt är ganska små. Det blir ju utbildningen som får hantera när du ska använda den, när är det lämpligt, så att du inte orsakar mer skada än vad som är absolut nödvändigt, säger Per Värdig, till Sveriges Radio.

Johan Svenfeldt är områdespolis i Vällingby med 26 års erfarenhet. Svenfeldt uppger att han ser positivt på införandet av elchockvapen eftersom han känner att hoppet från batong och pepparsprey till pistol är alldeles för stort.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag