”I samhällets ögon är jag en narkoman”

Den här bilden skickade narkomanen ihop med debattartikeln. Foto: Creative Commons någonting, sade hen.
  • Tisdag 6 okt 2015 2015-10-06
E-post 71

DEBATT En person som önskar vara anonym har bett oss publicera en debattartikel om samhällets syn på droger. Debattören skriver att hen blev en bättre människa av knarket och frågar sig om det är rätt att bestraffas för att hen är en knarkare.

Det är jag, vanliga killen.

Jag skulle kunna vara någon av dina arbetskamrater. Eller din granne. Eller kanske din kusin.

Jag jobbar som ingenjör, jag bor i en villa – i en småstad nära dig – och jag betalar mer skatt än jag vågar tänka på. Jag drar mitt strå till stacken, kort och gott.

En majoritet av svenska folket vill att jag ska straffas för vad jag gjorde idag. Fängelse eller allra minst böter.

För vad?

Jag är vad din mormor skulle kalla ”knarkare”.

Redan i morse strax efter att jag vaknat tog jag två normaldoser av en drog som bland annat omnämns som ”en av de starkaste, sinnesförändrande kemikalier som finns” och är narkotikaklassad i Sverige sedan 1966.

Efter några timmar av glädje, färgglada fantasier och intressanta tankar kom jag till insikt om att jag behandlat vissa personer i min omgivning illa utan att jag själv har förstått det tidigare. Jag tog en lång promenad genom den höströda skogen och funderade på denna insikt, och bestämde mig för att göra vissa förändringar i mitt sätt att se på mig själv och andra. Jag blev en bättre människa idag.

När jag kom hem gjorde jag som mina grannar gjort tidigare under helgen och klippte gräsmattan. Nu är gräset klippt och det är snart dags att laga mat. I morgon är det måndag igen och jobb som vanligt, men det känns helt okej. Livet leker, trots att jag i samhällets ögon är narkoman, någonstans mellan ”sjuk” och ”kriminell”.

Kanske ses vi imorgon. Och du kommer inte ana något. Förtjänar såna som jag verkligen att bestraffas?

Redaktionens kommentar: Trots att det står i texten att det är måndag imorgon stämmer inte detta. Imorgon är det onsdag. Vi kan bara spekulera i varför debattören tror att det är söndag idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag