I Svenska institutets marknadsföring mot arabiska länder är feminismen och jämställdheten bortplockad

På engelska handlar det om isbjörnar, på arabiska om bidrag. Faksimil sweden.se. Montage: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 okt 2017 2017-10-11
E-post

SVERIGE På webbsidan sweden.se förklarar Svenska institutet varför det är bra att flytta till Sverige. En sak som framhålls på engelska, ryska och kinesiska är hur jämställt Sverige är. Men på arabiska nämns det knappt med ett ord.

På tisdagen publicerades en ledartext av PM Nilsson i Dagens industri som lyfte fram hur svenska ambassaden i Amman i Jordanien marknadsförde Sverige med en lång lista av de bidrag som finns tillgängliga. Han påpekar att den artikel han hänvisar till inte är unik för just ambassaden i Amman, och den visar sig istället ligga hos den myndighetsstyrda webbsidan sweden.se.

Sweden.se finns på fyra olika språk, engelska, arabiska, ryska och kinesiska, och innehållet varierar mellan språken. På alla språk utom arabiska finns en sida som handlar om jämställdhet i Sverige: både hyllningar till den egna feministiska regeringen, men också långa stycken om löneskillnader och bristen på kvinnor i företagsstyrelser. Texternas innehåll skiljer sig mellan språken, och på kinesiska lyfts exempelvis den kvinnliga ärkebiskopen Antje Jackelén fram, men på arabiska finns ingenting alls om jämställdhetsfrågan, samtidigt som information om kräftor och återvinning får plats.

Olika skäl att flytta till Sverige beroende på varifrån du kommer

På den engelskspråkiga delen av sidan finns en artikel som anger fem goda skäl att arbeta i Sverige. Där nämns starka rättigheter för arbetare, jämställdhet, möjligheten att ta med sig familjen, att innovation är uppskattat, och välfärdsstaten. På den arabiska motsvarigheten nämns istället bara tre skäl, varav det första är hur bra det är att leva i Sverige:

”Sverige är ett av de länder i världen som har högst levnadsstandard. Sverige förser sina invånare med ett gott liv från vaggan till graven. Som exempel, en svensk elektriker har en trerummare i stan och kanske en sommarstuga. Tillsammans med sin heltidsarbetande partner har han två bilar, årlig utlandssemester och gratis barnomsorg.” (vår översättning med hjälp av Google Translate, med reservation för smärre fel.)

Det andra skälet som anges förekommer även i den engelskspråkiga versionen, att det är enkelt för familjen att få uppehållstillstånd, och det tredje utgörs helt sonika av en lista av bidrag: sjuklön, betald barnledighet, arbetslöshetsersättning och pension. Jämställdheten lyser med sin frånvaro.

Sweden.se är en webbsida som drivs av Svenska institutet i samarbete med Business Sweden, Visit Sweden och olika regeringsdepartement, i syfte att marknadsföra landet. På sidan anges att det är en officiell källa för information om Sverige.

Nyheter Idag  har sökt Svenska institutet för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag