I Sverige slutade den unga mamman bära slöja – Ströps till döds av sin make/kusin – ”En hederssak”

Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 24 apr 2017 2017-04-24
E-post 4553

MARIANNELUND Den unga mamman flydde med familjen till Sverige från Iran. Väl i Sverige slutade hon bära slöja och försökte även lämna sin man, som även var hennes kusin, som brukade slå henne. Han svarade med att strypa henne till döds. ”En hederssak”, säger en släkting.

”Anna”, 21, (fingerat namn) kom i november 2015 till Sverige från islamismens Iran. Tillsammans med sina två äldre systrar och deras familjer placerades de ut på olika flyktingförläggningar i landet. Det rapporterar Aftonbladet.

Kort efter familjernas ankomst till Sverige tog kvinnorna beslutet att sluta bära slöja, något ”Annas” systrar uppgett i förhör under polisutredningen.

Systrarna bad även om hjälp med att få lämna sina män och fick därigenom skyddade personuppgifter. Även ”Anna” ville lämna sin man och sluta bära slöja.

Redan innan flykten från Iran hade hon försökt lämna sin 24-årige make, som även var hennes kusin. Maken brukade misshandla ”Anna” men hennes föräldrar förbjöd skilsmässa.

”Anna” hamnade tillsammans med sin make och deras lilla dotter på en flyktingförläggning i Mariannelund. Där slutar ”Anna” bära slöja.

Hennes make ska ha sagt att han accepterar sin hustrus beslut men hennes systrar misstänker att han ljuger.

”Han trodde andra skrattade åt honom, det var en hederssak så att säga”, berättar en manlig släkting i polisutredningen, enligt Aftonbladet.

Enligt en annan släkting ska maken ha varit en ”strängt religiös person och bakåtsträvare”.

En tredje släkting berättar, enligt Aftonbladet, att de flydde från Iran för att undkomma islam och förtryck, men att ”vissa har svårt att leva i det fria”.

”Anna” försökte lämna sin make, något han vägrade acceptera. Enligt Aftonbladet uppger maken att han i ett ”anfall av förtvivlan” ströp henne till döds. Efter att han mördat sin hustru lindade han in hennes ansikte och hals med sjalar varpå han knöt ihop hennes ben.

”Anna” mördades på våren 2016, hon fick uppleva Sverige i sju månader.

Maken dömdes till 17 års fängelse och utvisning.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag