ID krävs för att handla mat i USA enligt Trump

Foto: Pentagon/Dominique A. Pineiro
Foto: Pentagon/Dominique A. Pineiro
  • Onsdag 1 aug 2018 2018-08-01
E-post 29

I USA måste man visa ”legget” när man ska köpa mat – åtminstone om man får tro landets president Donald Trump.

Den amerikanska presidenten Donald Trump kom med ett nytt utspel på tisdagen när han hävdade att amerikaner behöver legitimera sig för att handla mat. Påståendet kommer i samband med den debatt som pågår om att stärka de amerikanska vallagarna, så att identifiering ska bli nödvändig för att kunna rösta.

Republikanerna menar att krav på ID-kort för röstning skulle minska risken för valfusk, medan motståndarna anser att ett sådant krav skulle diskriminera minoriteter. USA, till skillnad från exempelvis Sverige, har idag inget krav på ID-kort vid röstningen.

På ett valmöte i Florida tog Donald Trump upp kravet på identifiering vid inköp av matvaror som ett exempel på andra områden där identifiering krävs. Presidentens kritiker samt olika juridiska experter var snabba att påpeka att påståendet inte stämmer. Något ID-krav för att handla matvaror finns inte i USA.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag