Ideella krafter slår larm: ”Allt mer personal med hedersvärderingar har kommit in i skolorna”

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Måndag 25 Dec 2017 2017-12-25
E-post 1878

SVERIGE Tidigare var svenska skolan en fredad plats från hedersförtrycket, men det håller på att förändras. Det varnar Mariet Ghadimi för, grundare av Tjejers rätt i samhället, och aktiv i kampen mot de hedersstrukturer som fortsätter att växa i Sverige.
– Allt mer personal med hedersvärderingar har kommit in i skolorna. Bland annat lärare och kuratorer, och även i socialtjänsten och polisen, säger Mariet Ghadimi.

Hederskulturer fortsätter växa i Sverige. Det uppger Mariet Ghadimi, grundare av TRIS, Tjejers rätt i samhället, för Aftonbladet.

– Tidigare har skolan varit en frizon för dem som drabbas. Där har de här tjejerna kunnat leva lite friare och känt sig mer som andra. Men det har tyvärr förändrats de senaste åren – allt mer personal med hedersvärderingar har kommit in i skolorna. Bland annat lärare och kuratorer, och även i socialtjänsten och polisen, säger Mariet Ghadimi till Aftonbladet. 

Flickor som Mariet Ghadimi varit i kontakt med vittnar om hur de känner sig kontrollerade av släktingar som arbetar i skolan.

Ghadimi är mycket orolig för utveckligen och anser att det ska vara självklart att alla som anställs inom skolan ska dela skolans värdegrund. Hon förespråkar obligatorisk utbildning om hederskultur inom utbildningar såsom lärarutbildningen, polishögskolan och socionomutbildningar.

Ghadimi tilldelades nyligen Raoul Wallenbergpriset för sitt arbete för tjejers rätt i samhället. Hon har själv erfarenhet av att växa upp i en familj med hedersnormer.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag