Ilan Sadé (MED): Den skadliga woke-kulturen måste krossas

Ilan Sadé, partiledare Medborgerlig Samling Foto: Nyheter Idag/Pressbild
  • Lördag 26 sep 2020 2020-09-26
E-post 1525

Det nya uppropet på SR är ytterligare exempel på woke-kultur, där krav på kvotering baserad på ras och härkomst tas på allvar. Det är en djupt skadlig identitär vänsterideologi som driver en absurd tes om att vita människor har en ”nedärvd skuld”. Det måste vara slut på de böjda huvudena inför woke-kulturens grindvakter. Krafttag måste till för att trycka ut woke ur all statlig verksamhet. Jag är beredd att gå i bräschen, skriver Ilan Sadé, partiledare Medborgerlig Samling.

Häromdagen gick ett antal medarbetare och före detta medarbetare på Sveriges Radio (SR) ut i ett upprop där de framhåller att SR är en arbetsplats härjad av rasism och diskriminering, vilket de bland annat lägger till grund för krav om kvotering baserad på ras och härkomst.

Jo, du läste rätt. Just så lyder resonemanget.

Påstådd rasism och diskriminering ska bemötas med att alla i hela organisationen ska indelas i raser och grupperas efter härkomst, för att man sedan ska kunna åstadkomma rätt ras- och härkomstblandning.

Undertecknarna av uppropet menar att det som journalist krävs viss hudfärg eller härkomst för att jobba med vissa nyhetsinslag. Enkelt uttryckt: Det krävs svarta människor för att rapportera om sådant som Black Lives Matter med en ”rätta” vinkeln; afghaner för att berätta om afghanska ynglingar i Sverige, och så vidare.

En journalist är alltså, enligt uppropsskribenterna, oförmögen att sätta sig in i och på ett balanserat, sakligt sätt förmedla nyheter om människor med annan hudfärg eller härkomst än journalistens dito.

SR påstås vara en plats full av rasism och diskriminering, vilket bevisas av hur det ser ut när det gäller rassammansättningen hos företaget.

Jag har sagt det femtioelva gånger och jag säger det igen: Identitetspolitiken är ett gift som fördärvar samhället och relationer människor emellan. I stället för att motverka diskriminering och främja skicklighet och rätt person på rätt plats, får vi en vedervärdig besatthet av folks färg, form och födelseort. Därmed ökar faktiskt problemen med rasism och diskriminering, liksom motsättningar grundade på ras och härkomst. Kanske säger uppropet någonting om den ideologi som råder på Sveriges Radio?

Enligt den identitära vänsterideologi som håller bland annat den svenska staten i ett hårt grepp beror skillnader mellan olika grupper när det gäller prestationer och hur gruppmedlemmar klara sig i yrkeslivet på diskriminering och förtryck, punkt slut.

Det påstås att vita människor går runt och bär på en ”nedärvd skuld” och att de ständigt förtrycker mörkhyade personer, vare sig de är medvetna om det eller ej. Här sprids alltså en idé om självförakt bland ljushyade.

Samtidigt är detta ett översitteri av stora mått. Idén om den vita skulden – white guilt – och förtrycket förutsätter nämligen att vi har en grupp, de vita, som är i det närmaste allsmäktig och att övriga är värnlösa offer som saknar handlingsförmåga.

Detta är ju ingenting annat än en ny utgåva av kolonialismens tanke om ”den vite mannens börda”. Att gå runt och på lösa grunder ta på sig skulden för allt möjligt bygger på en självbild om överlägsenhet.

Därför är jag inte helt förvånad att det just är på ställen som SR, som ska vara ack så antirasistiska, värdegrundade och ”woke”, som upprop av det här slaget dyker upp. Det finns ingen motsättning mellan woke-kulturen och nedvärderande synsätt på kollegor med mörk hud och annorlunda namn.

Tvärtom. Identitetspolitiska, ängsliga vänsterliberaler som försöker främja mångfald kommer snabbt att betrakta de nämnda kollegorna som ”mångfaldsinslaget”.

När mångfaldsinslaget dels tar fasta på vad som faktiskt sägs om vit skuld och rasismens ständiga närvaro, dels faktiskt upplever att man blir betraktad snett uppifrån, böjer de ängsliga identitetspolitikerna ännu mer på huvudet, går ned på knä och gisslar sig själva i en ny vända.

Så bekräftas bara idén om den vite mannens börda än mer, identitetspolitiken får ytterligare fäste och alla personliga motgångar kan skyllas på den vite mannen (om man inte själv råkar vara en sådan, förstås), vilket leder till ännu fler bisarra upprop, anklagelser om ”vit skuld” och så vidare.

Det här är naturligtvis inte sunt. I USA har det på sina håll spårat ur till den graden att vissa städer präglas av rått gatuvåld – påfallande ofta på orter där vänsterliberala demokrater har makten.

I Sverige ser vi att vi har många organisationer och arbetsplatser där folk kommer från alla möjliga håll och kanter, där fokus är att göra ett bra jobb och uppropen lyser med sin frånvaro. Sedan har vi woke-fästen som Public Service-företagen, som snarare verkar göra allt för att det amerikanska gatuvåldet ska komma hit.

Vi behöver ta ett krafttag för att trycka ut identitetspolitiken ur all statlig verksamhet. Målmedvetet, systematiskt och utan att blinka.

Jag är beredd att gå i bräschen för det projektet. Det får vara slut på de böjda huvudena inför woke-kulturen, om vi vill ha ett samhälle där skicklighet räknas och den verkliga rasismen hålls borta.

Om debattören

Ilan Sadé
Partiledare för Medborgerlig Samling

llan Sade är delägare i Publicism Nitek AB, Nyheter Idags ägarbolag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag