Imam döms för hets mot folkgrupp – kallade judar ”apornas och svinens avkommor”

Faksimil Facebook, bild ur förundersökningen.
  • Måndag 2 sep 2019 2019-09-02
E-post 385

HELSINGBORG Imamen Samir El Rifai, 39, döms av Helsingborgs tingsrätt till 3000 kronor i böter för hets mot folkgrupp. Vid den demonstration där han uttalade sig förekom även rikligt med våldsuppmaningar och ett fördömande av dagens arabiska ledarskikt som blivit ”homosexuella” och ”kvinnor”.

El Rifai uttalade sig nedsättande mot judar i ett tal under en demonstration på Gustav Adolfs torg i Helsingborg i juli 2017. Bland annat sade han att ”judarna är apornas och svinens avkommor”, vilket han erkänt. Han hävdade dock att hans uttalande syftade på statens Israel, en förklaring tingsrätten inte ansåg höll.

– Vi tycker att det framgår av talet i sin helhet att uttalandet avsåg judar med syftning på deras religion, inte regimen eller militärmakten, säger rättens ordförande, lagmannen Ylva Norling Jönsson, till Kvällsposten.

Och det är svårt att göra någon annan tolkning. I sitt anförande framstår tydligt att den grupp han avser är judarna som folkgrupp snarare än den nuvarande israeliska regimen. Han exemplifierar deras ondska med att bland annat ha ”smitt onda planer” mot Jesus och andra profeter.

– Det finns ingen profet som de där, de som är apornas och svinens avkommor, inte har smitt onda planer mot. De gjorde det mot alla profeter och mot alla nationer, detta har även drabbat vår profet, frid vare med Honom, sade El Rifai vid demonstrationen.

Läs även: SSU polisanmälda för hets mot folkgrupp

El Rifai höll talet på arabiska under en demonstration som anordnades av  Svensk-Palestinska centret i Helsingborg. Talet filmades, och polisanmäldes av bland andra Judiska församlingen i Helsingborg.

– Det är ju extra bekymmersamt när en religiös ledare uttrycker sig så, sade Josefin Thorell, ordförande för den judiska församlingen i nordvästra Skåne, till Kvällsposten.

Samir El Rifai är tidigare ostraffad, och döms förutom böter till ett villkorligt straff och en prövotid på två år. Han är libanesisk medborgare.

Det uppmanades till våld och uttrycktes för förakt för kvinnor och homosexuella

Bakgrunden till demonstrationen var att två israeliska poliser en vecka tidigare hade skjutits av tre palestiner som kom ut med vapen i hand från Tempelberget där al-Aqsamoskén är belägen. Detta ledde till att moskéområdet spärrades av i ett par dagar medan polis sökte efter fler vapen. I de våldsamma protester som följde skadades och dödades fler människor.

Demonstrationen i Helsingborg manade till olika våldshandlingar och hyllade martyrskapet. ”Skjut skott, låt dina skott pricka”, ”Kom ihåg hjältarna, Kalasjnikov” och ”Gör mig en tjänst och spräng sönder mig” skanderades av både talare och publik.

Talarna uttryckte samtidigt ett missnöje med det arabiska ledarskapet, som inte längre bestod av historiskt framstående personer som Abu Bakr och Osman, istället har ”ledarna blivit homosexuella och blivit kvinnor”. Till publiken ropas att ”alla ni är tuffa ungdomar” och ”ingen av er är en tjej”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag