Imamen Kashif Virk vill att IS-terrorister ska få ”en andra chans”

Foto: Youtube
  • Söndag 7 apr 2019 2019-04-07
E-post 8943

SVERIGE Kashif Virk, imam inom Ahmadiyyagrenen av islam, skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle att IS-terrorister förtjänar en ”andra chans” och att IS-terroristerna ”…får religiös utbildning och kunskap på olika språk”. I debattartikeln kritiserar Virk svenska politiker för att inte ge tillräckligt starkt stöd till minoriteter.

Virk skriver att de brott som det går att bevisa att IS-terrorister gjort sig skyldiga till ska de lagföras för. Imamen Virk tycker att det är viktigt att det svenska samhället fortsätter att hålla kontakten med IS-terroristerna. Hittills har ingen återvändande IS-terrorist åtalats för sina brott i Syrien enligt folkrättsåklagare Karolina Wieslander.

Läs mer: Åklagare: ”Måste ges en möjlighet att komma tillbaka till det svenska samhället”

Kashif Virk tror att ett skäl till att terroristerna valde att ansluta sig till IS är ”frustration”.

”Upphov till detta kan ha varit att de stått utanför samhället eller inte haft ett jobb som motsvarat utbildningen de har. Denna frustration är också viktig att bemöta. Det åligger särskilt oss religiösa ledare, och andra som arbetar ideellt, att fånga upp denna frustration och behandla den”, skriver Kashif Virk.

Han kritiserar också svenska politiker för att inte göra tillräckligt för att visa stöd för den muslimska minoriteten i Sverige.

”I arbetet mot extremism har den svenska staten och media en oerhört viktig roll. Efter terrordådet i Nya Zeeland såg vi hur landets premiärminister Jacinda Ardern gav sitt helhjärtade stöd till den muslimska minoriteten. Våra svenska politiker kommer i dagsläget inte i närheten av detta, trots att ett sådant agerande på ett mycket positivt sätt skulle stärka gemenskapen mellan staten och landets minoriteter”, skriver Virk som också har synpunkter på hur medier rapporterar om islam och vill se att det görs på ”ett ansvarsfullt sätt”:

”Extremism göds även av medial uppmärksamhet. Att minsta lilla nyhet om IS når förstasidor, gynnar bara IS. Att medierna å andra sidan inte uppmärksammar positiva händelser av religiös karaktär gör inte saken bättre. Utan tvekan spelar medier en oerhörd roll i att påverka opinionen, och de behöver använda sig av detta inflytande på ett ansvarsfullt sätt. De bör bli bättre på att fokusera på den breda majoriteten av muslimer, deras tro och vardag.”

Tidigare har Kashif Virk blivit föreslagen till Raoul Wallenbergpriset, ett pris för någon som kämpar mot rasism och antisemitism. Terrorforskaren Magnus Ranstorp var en de som gratulerade.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag