Imorgon kan Darth Vader bli invald i Ukrainas parlament

  • Lördag 25 okt 2014 2014-10-25
E-post 51

UKRAINA På söndag hålls val till Ukrainas parlament Verkhovna Rada, där Internetpartiet ställer upp med Darth Vader som partiledare. – De hävdar att de är världens första ”internetparti” men det är inte helt sant. Piratpartiet var före, säger Piratpartiets grundare Rick Falkvinge.

Efter det senaste årets oroligheter behövs en stabil politisk ledning och på söndag är det val till det ukrainska parlamentet Verkhovna Rada. Ett av de lite mer udda partierna som ställer upp heter ”Internetpartiet” och leds av Darth Vader, eller i varje fall en man som går i sådan dräkt, rapporterar RT.

Politiskt vill Darth Vader reformera Ukrainas regering till en så kallad ”e-förvaltning” med fokus på bland annat elektroniska terminaler och mobiltelefoner. De nya politiska ”gränssnitten” har även fått egna benämningar som ”G2C” (government-to-citizen), ”G2B” (government-to-business) och ”G2G” (government-to-government).

”Har en kul framtoning”

Nyheter Idag har talat med Rick Falkvinge som grundade Piratpartiet vilket också är ett i hög grad internetbaserat politiskt parti. Falkvinge förklarar att han inte känner till Ukrainas internetparti mer än till namnet, men när vi pratar med honom kollar han upp partiet och noterar en detalj.

– De hävdar att de är världens första internetparti men det är inte helt sant. Piratpartiet var före. Men de har onekligen en rätt kul framtoning, säger Rick Falkvinge till Nyheter Idag.

Imorgon återstår det att se om kraften är med Darth Vader och Ukrainas internetparti i valet till parlamentet Verkhovna Rada.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag