Indiens premiärminister presenterade nya skatter till Darth Vader-låt

Foto: Doordarshan National
Foto: Doordarshan National
  • Fredag 7 jul 2017 2017-07-07
E-post 9

INDIEN Narendra Modi, premiärminister i Indien, gjorde under helgen i samband med ett tal sorti till ”The Imperial March” – känd som signaturmelodi för karaktären Darth Vader i Stjärnornas krig. Det är något som fått många att undra vad syftet var och har gett regeringschefen öknamnet ”Darth Modi”.

Att skatter är ett påfund från den mörka sidan är det nog en och annan som tycker. Men det är sällan som frågan ställs så på sin spets som i helgen då Indiens premiär­minister Narendra Modi och chefsministrar från olika indiska delstater talade inför en stor skara församlade revisorer. Ämnet som avhandlades var GST, en ny omtvistad skattereform.

Modi var sist upp på scenen och när han hållit sitt tal fick han applåder och vinkade till publiken. Plötsligt började ”The Imperial March” dåna från högtalarna innan en kvinnlig speaker avbröt musiken, enligt uppgift för en mystisk hälsning om att solen går upp över ett nytt Indien.

Tilltaget har fått en och annan i sociala medier att skämtsamt kalla den indiske regeringschefen för ”Darth Modi”.

Det är inte första gången Modi gör en referens till stjärnornas krig. När han för tre år sedan besökte New York avslutade han ett tal med orden: ”God bless you. May the force be with you”. Den sista meningen även den hämtad från den kultförklarade filmtrilogin från 70- och 80-talen som fått flera uppföljare från 1999 och framåt.

Den indiska skattereform som trädde i kraft natten till 1 juli är omtvistad och har utlöst en hel del protester. På pappret syftar den till att skapa ett enhetligt momssystem, men kritiker till reformen anser att den handlar om en skattehöjning som slår hårt mot i synnerhet låginkomsttagare och Indiens många fattiga.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag