Inflationen i Sverige ökar – högsta takten på över 30 år

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Tisdag 14 jun 2022 2022-06-14
E-post

Inflationen i Sverige fortsätter att öka. I maj låg inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) på 7,2 procent vilket är den högsta sedan december 1991, meddelar SCB.

– Stigande livsmedelspriser bidrog starkt till inflationstakten, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i myndighetens pressmeddelande.

Siffran innebär en ökning från i april då inflationstakten låg på 6,4 procent.

Förändringen i maj berodde i mångt och mycket på ökade priser för livsmedel samt alkoholfria drycker. Mest av allt ökade priset på kött, ost, mjölk och ägg.

Däremot gick priset för tomater ner efter att dessförinnan ha ökat fem månader i rad.

Vid sidan av livsmedelspriser ökade också priserna för kläder, möbler samt restaurangbesök och hotellövernattningar. Även elpriset samt priserna för kulturbesök gick upp i maj.

”Prisökningen från maj 2021 till maj 2022 var den största årsförändringen på 39 år när det kommer till livsmedel och alkoholfria drycker. Även ökade elpriser samt transportpriser där drivmedel och inköp av bilar ingår bidrog till årsförändringen”, står det i SCB:s pressmeddelande.

Läs även: Svensk livsmedelsförsörjning riskerar att slås ut – den globala livsmedelskrisen förvärras

Läs även: Dyrare tomater när elpriserna skjuter i höjden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag