Inflationstakten sjunker: ”Passerade toppen i februari”

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 15 apr 2023 2023-04-15
E-post 0

Inflationen sjönk under mars till 10,6 procent från 12 procent i februari, enligt Statistiska Centralbyrån. Enligt konsumentprisindex med fast ränta sjönk inflationen från 9,4 procent i februari till 8 procent i mars. 

– Inflationstakten sjönk i mars, vilket delvis berodde på att uppgången av energipriserna har mattats av, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Livsmedel och alkoholfria drycker fortsätter emellertid att driva inflationen. Matpriserna steg med 19,7 procent i årstakt i mars, en ökning med 1,2 procent jämfört med i februari. Men de stiger inte längre i lika snabb takt som tidigare, enligt SCB.

– Tittar vi bakåt i tiden brukar matpriserna i snitt stiga med en halv procent i mars, så det vi ser nu är fortfarande en hög prisökningstakt. Men den är inte lika hög som den senaste tiden, vilket sänker inflationen något från de höga nivåer vi befinner oss på, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Flera bedömare som Svenska Dagbladet pratat med säger att den minskande inflationstakten kan visa att den värsta inflationen ligger bakom oss.

– Äntligen positiva nyheter, det här ger hopp om att vi har inflationstoppen bakom oss, säger Nordeas chefsanalytiker Susanne Spector till tidningen.

– Sammantaget är det en bra siffra. Vår huvudprognos är att vi passerade toppen i februari och nu är vi tydligt på väg ned, även om resan dit är lite långsammare än optimalt, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson.

Läs även: Strandhäll sågar regeringen för inflationen, elpriset, bensinpriset och gängvåldet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag