Inflyttning bakom besparingar och skattehöjning i Hammarö

Hammarö kommunhus. Foto: Janee (Wikimedia commons)
  • Tisdag 25 jun 2019 2019-06-25
E-post 212

HAMMARÖ Värmländska Hammarös kommunfullmäktige har klubbat igenom ett budgetförslag med miljonbesparingar och en skattehöjning inför nästa år, rapporterar SVT Nyheter. Sammanlagt ska åtgärderna inbringa 120 miljoner kronor till kommunens kassa. Beslutet kommer efter att kommunen förra året bestämde att ensamkommande får bo kvar i kommunens regi även efter att de fyllt 18 år.

Det var Hammarösamverkan bestående av Allianspartierna och Miljöpartiet som lade fram budgetförslaget för 2020 som innehåller en skattehöjning på 1,50 kronor samt besparingar på 58 miljoner kronor. Skattehöjningen är tänkt att vara tillfällig och planen är att skatten ska börja sänkas senast 2023.

– Vi har för stor kostym helt enkelt, säger kommunalrådet och kommunstyrelseordförande Bosse Henriksson (M) till Nyheter Idag.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi har hamnat i den situationen. Det har varit en vånda, ska jag säga dig. Men jag kan inte se att vi gör en besparing på 120 miljoner på ett år när vi redan har sparat nästan 100 miljoner under tre år tidigare, säger moderaten Henriksson om valet att höja skatten.

Hammarösamverkan uppger att de ökade kostnaderna för kommunen beror på akuta lokalproblem och en ökad inflyttning ”som initialt ger högre kostnader”. Nyheter Idag frågar vad det handlar om för typ av inflyttning.

– Det är blandat. Vi har mycket barnfamiljer som kommer. Vi har fått nysvenskar också – inte alls i någon högre nivå, men det har kommit in till oss också så klart, säger Bosse Henriksson.

Förra året tog Hammarö kommun beslutet att ensamkommande asylsökande skulle få bo kvar i kommunens regi även efter att de fyllt 18 år. Förslaget beräknades kosta mellan 2 och 5 miljoner kronor vilket inte täcktes upp av statens bidrag på drygt en halv miljon kronor. Liberalerna och Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

Hur klokt framstår det beslutet så här i efterhand?

– Det har inte varit så väldigt avgörande ekonomiskt. Det kostar ju en del pengar naturligtvis men de är inte så många. Nu är det beslutat och jag accepterar det beslutet, och vi har tagit hand om de killarna som det framför allt är. Jag vill nog påstå att det inte är några kostnader som stjälper oss, säger Bosse Henriksson.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag