Inför partiledardebatten: Alla pratar om SD

Jimmie Åkesson och SD är i samtalens centrum inför partiledardebatten. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 9 okt 2016 2016-10-09
E-post 258

STOCKHOLM Inför kvällens partiledardebatt i TV-huset på Gärdet i centrala Stockholm förefaller allt handla om Sverigedemokraterna. Flera partiledare har fått frågor om ett tänkbart samarbete. – Jag hoppas det ska vara tydligt att den dörren är stängd, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till SVT inför debatten.

Allt talar för att kvällens partiledardebatt i SVT Agenda till stor del kommer handla om tänkbara regeringar efter nästa val. Nyligen öppnade Liberalernas partiledare Jan Björklund för ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna – en linje som går tvärtemot M och KD som i små steg försökt närma sig SD.

– Jag hoppas det ska vara tydligt att den dörren är stängd, säger han till SVT på en fråga om ett samarbete mellan Allianspartier och SD.

– Vi ger lite olika besked i regeringsfrågan, åtminstone låter det så i uttalanden, fortsatte Björklund kommentera om sina Allianskolleger.

Men retoriken lät ungefär likadan från moderatledaren Anna Kinberg Batra, även om hon rent teoretiskt håller en dörr på glänt för SD när hon inte utesluter ett passivt stöd från Åkesson.

Åkessons attack mot SVT: ”Slarvar med rapporteringen”

För Sverigedemokraterna har frågorna kommit att handla om den senaste tidens skandaler där bland annat riksdagsledamoten Anna Hagwall tvingats lämna sina politiska uppdrag. Och på en rak fråga om partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt tände Åkesson till.

I frågeställningen menade SVT-reportern att Sjöstedt på ett filmklipp sparkat på ett dött djur och låtsas att det var en jude, en beskrivning som Åkesson inte alls ställde upp på.

– Det var nog den värsta beskrivningen jag hört hittills om händelseförloppet. Han skämtade alltså om några gamla arbetskamrater som ägnade sig åt den typen av bisarrt beteende och det var det han pratade om.

Åkesson fortsatte sin attack mot SVT, samtidigt som han även sa att det som syns i det omdebatterade filmklippet med Sjöstedt är olyckligt.

– Det var olyckligt. Det ser illa ut naturligtvis. Sen blir det ytterligare en dimension i det när man slarvar med rapporteringen så som du gör, svarade Åkesson hätskt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag