Ingen åtgärd mot polis som sköt ihjäl Trump-supporter

Upploppet i Capitolium den 6 januari. Bild: Tyler Merbler/CC BY 2.0
  • Tisdag 24 aug 2021 2021-08-24
E-post

WASHINGTON D.C Capitol Police kommer inte vidta några disciplinära åtgärder mot den polisman som sköt ihjäl Trump-supportern Ashli Babbitt, 35, under upploppet i Capitolium den 6 januari, rapporterar NPR. Enligt polisens interna utredning, som har avslutats, agerade polisen inom ramen för sitt uppdrag.

”Efter att ha förhört flera vittnen och gått igenom all tillgänglig bevisning, inklusive videoinspelningar och radioupptagningar, har United States Capitol Police avslutat den interna utredningen av den dödliga skjutningen av Ashli Babbitt, som inträffade i Talmanslobbyn den 6 januari” skriver polisen i ett uttalande.

”USCP’s Office of Professional Responsibility (OPR) har fastslagit att polismannens handlande var lagligt och inom departementets policy, som säger att en polis kan använda dödligt våld endast när polisen har skäl att tro att handlandet försvarar människoliv, inklusive polisens eget liv, eller i försvar av en person i omedelbar fara för allvarlig fysisk skada” skriver man vidare.

Läs även: Skandalscener i USA: Trumpsupportrar stormar kongressen

Polismannen, som för sin säkerhets skull förblir anonym, kommer inte utsättas för några disciplinära åtgärder.

Polismannens advokat Mark E. Schamel hyllade beslutet och sade att ”landet är skyldig polismannen en enorm tacksamhet”.

– Polismannen utövade professionalism och återhållsamhet när han hjältemodigt försvarade och skyddade kongressmedlemmar och deras personal under det våldsamma upproret den 6 januari, säger Schamel i ett uttalande.

Babbit var en veteran från det amerikanska flygvapnet som var i aktiv tjänst mellan 2004 och 2016, inklusive flera uppdrag i Mellanöstern.

Hennes inlägg på sociala medier innan upploppet visar att hon stödde tidigare president Donald Trump. Hon fångades på video när hon försökte sparka in ett fönster i Capitolium innan hon sköts ihjäl av polismannen.

Capitol Police har tidigare fått kritik för att man inte offentliggör polismannens identitet.

– För sex månader idag blev Ashli Babbitt, en 50 kilos kvinna utan något i sina händer, inte en sten, inte en påk, ihjälskjuten av en fortfarande okänd polisman, sade den republikanska kongressledamoten Paul Gosar i ett uttalande ett halvår efter upploppet.

Läs även: Berggren: Konservativa behöver konfrontera Trumps konspirationsteorier om valfusk

Läs även: Trump permanent avstängd från Twitter: ”Risk för ytterligare uppvigling till våld”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag