Ingen prövning i Högsta domstolen för Dan Park

Dan Park. Foto: Privat
  • Onsdag 24 jul 2019 2019-07-24
E-post 15

Högsta domstolen nekar gatukonstnären Dan Park prövningstillstånd. Det innebär att domen från Hovrätten för Skåne och Blekinge på fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal står fast.

När Malmö tingsrätt dömde Park till tre månaders fängelse i november sade han till Nyheter Idag att det var ”vansinne att jag blir dömd överhuvudtaget för det jag gjort”, och att han skulle överklaga ”så långt det går”.

Hovrätten för Skåne och Blekinge tog upp fallet, och höjde fängelsestraffet till fyra månaders fängelse men sänkte böterna.

Park överklagade vidare till Högsta domstolen, som nu väljer att inte pröva fallet.

När Nyheter Idag intervjuade Dan Park i samband med att åtal väcktes i oktober sade han bland annat att han inte var rädd för att hamna i fängelse.

– Nej, rädd kan man inte vara. Och då är jag ju inte hemlös längre i alla fall. Då har jag någonstans att bo och få mat om dagarna. Det kan ju vara att klientelet kanske inte är så roligt. Men om det är någon som kan spela schack så är det bra, sade Park.

Läs även Nyheter Idags stora Dan Park-intervju: Dan Park: ”Det är alltid någon som går fram och spottar mig i ansiktet”

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag