Ingen skatteplikt för tiggare med tillstånd

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 2 aug 2019 2019-08-02
E-post 444

ESKILSTUNA Nu krävs det tillstånd från polisen för att få tigga på utvalda platser i Eskilstuna. Nyheter Idag har talat med Skatteverkets expert som säger att intäkter från tiggeri i regel är skattefria – men det finns undantag.

På torsdagen blev Eskilstuna först i landet att införa krav på tillstånd för så kallad passiv pengainsamling i vissa delar av kommunen. Polisen har ansvaret att dela ut tillstånden, som kostar 250 kronor, och att se till att bestämmelserna åtföljs, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

Den som tigger utan tillstånd bryter mot ordningslagen och kan straffas med böter. Det förutsätter dock att polisen har tid att prioritera dessa ärenden.

– Att söka upp och avvisa folk som håller på med passiv penninginsamling ska naturligtvis vägas mot andra problemställningar som finns i Eskilstuna, säger kommunpolisen Thomas Bergqvist till SVT.

På Twitter har en användare frågat sig om tiggeri med tillstånd är en skattepliktig verksamhet.

Nyheter Idag kontaktade Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, för att få svar på frågan.

– Det här med tiggeri är ganska komplicerat. Men om man säger att det är en person som tigger, det vill säga en person som gör det på eget bevåg och sätter sig i en hörna och ber att få gåvor av passerande personer, så är det skattefria gåvor. Det är inte en skattepliktig intäkt, och det kan man aldrig få f-skatt för över huvud taget, säger hon.

I teorin skulle det kunna bli en skattepliktig verksamhet om någon hade som affärsidé att tigga och låta andra tigga åt sig. Det är dock inte ett sannolikt scenario att någon skulle anmäla detta till Skatteverket, påpekar Pia Blank Thörnroos.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag