”Inget kul med extremism” – VD:n på Fotografiska kommenterar SD-kuppen

Per Broman. Foto: Christoffer Othén
  • Onsdag 22 aug 2018 2018-08-22
E-post 50

STOCKHOLM Varken Sverigedemokraterna eller Moderaterna skickade in bilder som Fotografiska museet egentligen hade väntat sig att få. Istället blev det tomma svarta ramar på SD:s ytor och hos Moderaterna syns enbart olika bilder med partiledaren Ulf Kristersson. – Vår utmaning till partierna var att vi skulle ha fotografier och ett fotografiskt berättande, säger VD Per Broman till Nyheter Idag.

Det började som en utmaning till samtliga riksdagspartier men blev på sätt och vis en utmaning för Fotografiska museet själva. I en inbjudan till samtliga riksdagspartier efterlyste Fotografiska fem fotografier från respektive riksdagsparti som visar partiernas visioner för ett framtida Sverige.

SD valde att skicka ett fotografi på Lars Vilks omtalade teckning med en rondellhund föreställandes profeten Muhammed. Fotografiet på teckningen refuserades av Fotografiska, varför Sverigedemokraternas ytor gapade tomma under gårdagens invigning. Nyheter Idag har talat med VD Per Broman om vad som egentligen hände.

– Vi gjorde en uppmaning till riksdagspartierna att komma med fotografier. SD skickade en teckning, det fanns inget fotografiskt berättande i det där. Vi hade en dialog, vi skickade mejl fram och tillbaka och vi bad om att få fotografier, säger han till Nyheter Idag.

Vad tänker du i efterhand om agerandet från SD:s sida?

– Jag har ingen åsikt om det.

När utställningen invigdes under gårdagen dök Sverigedemokraterna upp genom kommunikationschef Joakim Wallerstein. I sällskapet fanns även Lars Vilks som bar med sig en tavla med den omtalade teckningen. Framför journalister och fotografer höll Vilks upp tavlan framför de tomma ytorna som var avsedda för SD.

– Vi har våra ramar. I den bästa av världar hade jag haft fotografier, men nu blev det inte så. Det är bara att gå vidare, fortsätter Broman.

– Huvudpunkten i det här är vår uppmaning att alla skulle jobba med samma sak, men så gjorde man inte. Sen vet vi om att det finns en säkerhetsrisk kring den där teckningen, men det har inte med det här att göra. Vår utmaning till partierna var att vi skulle ha fotografier och ett fotografiskt berättande.

Fotografiska har även kommenterat det hela på sin egen hemsida.

”Självklart ställer vi inte ut detta material, dels för att det inte alls uppfyller utmaningen som vi gav alla partier: Visa vilket Sverige vill ni se efter valet! Och dels för att det, som alla vet, är förenat med fara att visa denna teckning. Vilket förstås är avskyvärt – att vissa extremister utövar våld som förtrycker yttrandefriheten – men det är den tid vi alla lever i”, skriver museet.

Även i samtalet med Nyheter Idag understryker Broman problematiken med extremister som hotar yttrandefriheten.

– Jag är den förste att beklaga att det finns extremister och det kan handla om en massa olika saker. Det är inget kul med extremism. Men jag är inte för något polariserande.

Moderaterna hade några bilder som också blev refuserade?

– Ja, ja det hade dom absolut. Det var samma sak, det var inte fotografi på det sättet. De hade lagt in texter och sådär.

Exakt hur de Moderaternas refuserade bilder såg ut är inget Broman vill gå in närmare på. Emellertid är inte Moderaternas ytor tomma utan partiet har istället skickat bilder på partiledaren Ulf Kristersson som Fotografiska ställer ut.

– Vi har inte kommenterat vad Sverigedemokraterna valde att skicka in för material utan det var SD själva som valde att berätta om det. Då var vi tvungna att fortsätta berätta om det. Jag har egentligen inte anledning att berätta om vad något annat parti eller vad vi har refuserat för bild. Vi har försökt ha samma dialog med allihop.

Är du nöjd med utställningen i övrigt?

– Jag tror att den här utställningen berikar våra gäster. Jag tror absolut att man känner igen partierna på vissa sätt. Det är för tidigt att säga vad gästerna kommer tycka, vi öppnade utställningen i morse, och jag har inte hunnit vara nere och lyssna på vad våra gäster säger. Men jag hoppas och tror att det kommer vara berikande för dom.

Sverigedemokraternas kommunikationschef menar att SD visst det skickade in ett fotografi och att det som syns i bilden har en berättelse som är viktig att förmedla.

– Vi skickade in ett foto på Vilks tavla där den hänger på en vägg. Det är vår vision, att den tavlan ska kunna hänga på en vägg i vårt framtida Sverige utan att man ska behöva frukta för sitt liv, säger Wallerstein.

I en skriftlig kommentar skriver även Wallerstein att “vår vision för ett framtida Sverige är att extremister inte ska kunna utöva våld som förtrycker yttrandefriheten. I dagsläget är det uppenbart bara en vision, vilket Fotografiska tråkigt nog får symbolisera.”

FAKTA: Bildvalet 2018

Fotografierna från respektive parti finns att beskåda hos Fotografiska museet i centrala Stockholm. Fotografierna kommer vara uppsatta under perioden 22 augusti till valdagen 9 september.

För mer information om utställningen kan du besöka Fotografiska museets hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag