Inget lyft i förtroendet för Kristersson

Foto: Nyheter Idag / Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Tisdag 1 nov 2022 2022-11-01
E-post 110

Trots valförlust och regeringsskifte ligger Magdalena Anderssons (S) fortsatt högt i förtroende hos väljarna medan den nya statsminister Ulf Kristersson fortfarande har betydligt lägre förtroende än sin föregångare på posten.

Att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ledde den sida som vann valet och har lyckats bilda en regering har inte ökat hans förtroende bland allmänheten.

I den senaste förtroendemätningen från Expressen/Sifo ligger Kristersson kvar med ett förtroende på 38 procent, medan oppositionens ledare Magdalena Andersson trots ett tapp på fyra procentenheter ligger kvar på samma höga nivå som när hon var statsminister, med ett förtroende på 57 procent.

– Magdalena Anderssons långa period av högt förtroende är snarast en avvikelse i en unik tid. Vi har haft både pandemi och krig. Det säkerhetspolitiska läget spelar in, säger Toivo Sjörén,  opinionschef på Kantar Public som har låtit utföra Sifo-mätningen, till Expressen.

Samtidigt pekar Sjörén på att Kristerssons siffra på 38 procent inte är särskilt låg.

– Ulf Kristerssons siffra är inte så mycket lägre än vad Magdalena Andersson hade när hon tillträdde. Sen har hon ökat under kriget i Ukraina, säger Toivo Sjörén.

Sifos förtroendemätning i oktober

Magdalena Andersson (S): 57 procent (-4)

Ulf Kristersson (M): 38 procent (0)

Ebba Busch (KD): 30 procent (+1)

Jimmie Åkesson (SD): 30 procent (-1)

Annie Lööf (C): 29 procent (-2)

Nooshi Dadgostar (V): 22 procent (0)

Johan Pehrson (L): 19 procent (0)

Märta Stenevi (MP): 12 procent (0)

Per Bolund (MP): 11 procent (0)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag