Inget svenskt universitet på listan över de 100 mest innovativa

Foto Göteborgs universitet - Wikimedia
  • Torsdag 17 sep 2015 2015-09-17
E-post 101

USA Mediebolaget Reuters har i en egen undersökning rankat de 100 mest innovativa universiteten i världen. Inte helt oväntat tar Stanford University i Kalifornien förstaplatsen. Samtidigt finns inget svenskt universitet med i den prestigefyllda listan med de 100 bästa universiteten.  

Sedan andra världskriget har universitet runt om i världen sysslat med att omvandla offentliga medel till kunskap och produkter som hjälper till att driva den globala ekonomin. Men hur kan potentiella partners, investerare, lärare och studenter veta om ett universitet verkligen är innovativt och bidrar till att driva utvecklingen inom sina diverse ämnesområden?

För att besvara den frågan har Reuters rangordnat världens 100 mest innovativa universitet. För att säkerställa att undersökningen blir empiriskt grundad har man använt en metod som mäter tio olika variabler. Som exempel kan nämnas fokusering på akademiska uppsatser, som indikerar graden av grundläggande forskning som utförts vid ett universitet, samt patentansökningar, som pekar på en institutions intresse av att skydda och kommersialisera sina upptäckter. Reuters beskriver utförligt vilken metodologi som använts på sin hemsida.

Ledande på Reuters top 100-lista är Stanford University. ”Beläget i hjärtat av Kaliforniens Silicon Valley, har Stanford förtjänat ett rykte som en grogrund för innovation inom hårdvara och mjukvara: dess lärare och alumner har grundat några av de största teknikföretagen i världen, bland annat Hewlett-Packard, Yahoo och Google” skriver Reuters i sin motivering. En studie utförd 2012 av Stanford själva uppskattade att alla företag, som skapats av före detta studenter på skolan, genererar globala intäkter på 2700 miljarder dollar per år.

De svenska universiteten har dock anledning att fundera över resultatet av Reuters undersökning. Inget av dessa kvalade nämligen i på listan över de 100 mest innovativa institutionerna på Reuters lista.

Analysföretaget QS, som gör en liknande undersökningen där de mäter kvaliteten på världens lärosäten, publicerade sin ranking för nyligen. De listar två av de svenska universiteten bland de 100 bästa. Det är Lund som hamnar på plats 70 samt Kungliga tekniska högskolan i Stockholm på plats 92, meddelar Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag