Ingrid Carlqvist rasar mot Journalistförbundet inför kongressen

Ingrid Carlqvist. Foto: Privat.
  • Fredag 26 sep 2014 2014-09-26
E-post 242

SVERIGE I en motion inför journalistförbundets kongress föreslås att personer som Ingrid Carlqvist ska uteslutas ur förbundet.  Bara det faktum att journalistförbundets förbundsstyrelse inte yttrat sig om ett avslag till motionen är en skandal i sig, säger Carlqvist till Nyheter Idag.

Journalistförbundet är, som namnet antyder, journalisternas eget fackförbund. I oktober håller förbundet kongress på Djurö utanför Stockholm och då ska totalt 74 motioner behandlas. En av de frågor som journalistförbundets egen tidning ”Journalisten” tar upp inför kongressen är det sviktande medlemstalet.

– Vi ringer upp alla och vet att många har lämnat branschen. Det här är en viktig fråga som vi följer noga. Vi försöker nå ut till nya medlemmar, vid utbildningar och hos nya aktörer, säger vice förbundsordförande Ulrica Widsell till Journalisten.

Vill samtidigt utesluta medlemmar

I en av motionerna föreslås att medlemmar som skriver för ”fel” typer av medier inte ska få vara medlemmar. Det är Elsa Persson och Anna Langseth som i ett förslag till kongressen ifrågasätter att bland annat chefredaktören för Dispatch International, Ingrid Carlqvist, fortsatt ska få lov att vara medlem. Langseth arbetar som chefredaktör för tidningen Revansch! som ges ut av Riksförbundet för social och mental hälsa. Persson arbetar som frilansjournalist och skriver om funktionshinder, EU och migration, enligt hennes egen twitterprofil.

När tidningen Journalisten mejlar de bägge motionärerna förklarar de sin åsikt om att personer som skriver på såkallade ”hatsajter” inte samtidigt ska kunna vara medlemmar i förbundet.

– Att peka ut kriterier och göra en gränsdragning är såklart komplicerat och något som vi gärna lyfter till en diskussion. Men vi anser att sajter som Avpixlat och Dispatch International inte är journalistiska eftersom de konsekvent bryter mot de pressetiska reglerna, såsom till exempel att ge korrekt och allsidig nyhetsförmedling, samt att de genomgående ägnar sig åt demonisering av grupper som exempelvis muslimer. Det kan inte kallas att arbeta journalistiskt, förklarar de i ett mail till Journalisten.

Carlqvist tycker det är en skandal

När Nyheter Idag ringer Ingrid Carlqvist sitter hon framför teven och tittar på Idol, men när vi förklarar ärendet blir hon genast engagerad i telefonsamtalet.

 Jag var med redan när jag började journalisthögskolan, då var det ett studentmedlemsskap när jag var 19 år, berättar Carlqvist.

Ingrid har jobbat på bland annat Nordvästra Skånes tidningar, Kvällsposten, Aftonbladet och så har hon frilansat för diverse tidningar och magasin, berättar hon i telefonen. Idag arbetar Carlqvist med tidningen Dispatch International som en del kallar ”antimuslimsk”.

 De påstår att vi inte sysslar med allsidig journalistik. Men hela anledningen till att vi finns är att fylla alla luckor som mainstreammedia lämnar.

Ingrid tror inte att motionen går igenom, men det gör henne inte mindre kritisk till journalistförbundet för det.

 Bara det faktum att journalistförbundets förbundsstyrelse inte yttrat sig om ett avslag till motionen är en skandal i sig.

Men de har kanske inte förberett svar på alla motioner ännu inför kongressen?

 Men isåfall, varför har de redan offentliggjort alla motioner? Det väntar man väl med tills förbundsstyrelsen har ett förslag på yrkande till respektive motion, resonerar Carlqvist.

Det råder ingen tvekan om att Carlqvist är kritisk till journalistförbundet, trots att de tidigare uppmärksammat arbetssituationen för både henne och hennes kollega Roger Sahlström. Sahlström arbetar främst som fotograf, men skriver också artiklar i tidningen Dispatch International.

 Jag kan ju säga det också, att jag vet ju att journalistförbundet och tidningen Journalisten har en väldigt negativ syn på oss. De har nästan motvilligt skrivit artiklar om hur vi har blivit hotade, både jag och Roger Sahlström.

 Bara det att man har ett fackförbund som inte reservationslöst ställer upp på ens medlemmars rätt att utföra sina uppdrag utan att bli hotade är skrämmande.

På vilket sätt har de inte ställt upp reservationslöst? 

 De har skrivit ett par artiklar om vår arbetssituation. Men samtidigt kallar de oss en antimuslimsk tidning, istället för islamkritisk och underförstått ligger att vi kanske får skylla oss själva, säger Carlqvist.

Carlqvist menar att hon inte alls är antimuslim utan att hon bör jämföras med frihetskämpar under tidigt 1900-tal. Hon tar upp en antinazist som exempel när Nyheter Idag pratar med henne i telefon.

 Det är ju så dumt. Vi är islamkritiska, vi är inte anti några människor. Vi kritiserar en religion som vi menar är en totalitär ideologi. Vi gör samma sak som Torgny Segerstedt gjorde när han kritiserade nazismen på 30- och 40-talet i Göteborgs handels och sjöfartstidning. Han blev uppkallad både till regeringen och kungen och bannad för att han kritiserade nazismen, förklarar Carlqvist.

Så ni är en slags nutida Torgny Segerstedt?

 Det får eftervärlden visa. Men jag menar att vi jobbar i hans anda, avslutar Carlqvist.

Om motionärerna Anna Langseth och Elsa Persson får sin vilja igenom har snart journalistförbundet tappat två medlemmar till.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag