Inläsare förvanskade Eberhards bok – hjälteförklaras av V-politiker

David Eberhard och Ali Esbati. Foto: Nyheter Idag / Gabriel Liljevall
  • Onsdag 16 jan 2019 2019-01-16
E-post 688

SVERIGE Den person som läste in David Eberhards Det stora könsexperimentet som talbok lade in egna, kritiska kommentarer till texten. ”Helt uppåt väggarna”, säger talboksleverantören. Samtidigt hjälteförklaras inläsaren av riksdagsledamoten Ali Esbati (V).

Psykiatern och författaren David Eberhards senaste bok Det stora könsexperimentet lästes nyligen in som talbok och gavs ut av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Men det visade sig att inläsaren hade lagt till sina egna kommentarer i inspelningen och ifrågasatt Eberhards slutsatser om postmodernism.

– Så här gör man inte! Det är mot alla riktlinjer och rutiner. Så fort vi fick reda på vad som hänt tog vi bort den befintliga inläsningen och begärde en ny, säger Anne Stigell, senior rådgivare på MTM, till Göteborgs-Posten.

Magnus Randér på talboksleverantören Gramma instämmer.

– Boken är korrekt inläst och innehållet oförvanskat men tyvärr har inläsaren lagt in egna synpunkter vid tre tillfällen i texten, tydligt markerat som egna åsikter, vilket såklart ändå är helt uppåt väggarna, säger han till GP.

Enligt Magnus Randér blev talboken korrläst innan den gavs ut, men kommentarerna ”slank igenom” ändå. Han har talat med inläsaren som inser att han har gjort fel, och Randér har trots allt fortsatt förtroende för sin medarbetare.

En som verkar tycka att inläsaren gjorde rätt är riksdagsledamoten Ali Esbati (V). ”Not all heroes wear capes” – ungefär ”inte alla hjältar bär mantel” – skrev han i en kommentar på Twitter.

I ett inlägg apropå Esbatis kommentar skriver David Eberhard att vänsterpartisten ”hyllar DDR-metoder”.

Eberhard ifrågasätter också talboksinläsarens uppfattning att han har missförstått postmodernismen.

Läs även: Eberhard: ”Det är ju en lång svensk tradition av social ingenjörskonst”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag