Inte riktigt SD-media

Chang Frick Foto: Albin Lindstedt / Nyheter Idag
  • Onsdag 15 okt 2014 2014-10-15
E-post 142

LEDARE Vi blir uppmärksammade av Sanna Rayman i en ledare på Svenska Dagbladet angående vårt avslöjande om dieselskandalen och Åsa Romson, där Expressen hakade på utan att nämna oss. Men några saker bör poängteras angående dels Miljöpartiet men även Nyheter Idag.

När vi kontaktade Miljöpartiet angående dieseln fick vi först förklaringen att det inte handlade om såkallad grönmärkt diesel. Framför allt Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner hävdade på twitter att Romson ”betalat fullt pris”. Det är sant att hon betalat fullt pris, dock för skattesubventionerad villaolja.

När Nyheter Idag granskar ärendet finner vi inte att det strider mot reglerna att värma båten, eller skeppet rättare sagt, med villaolja. Problemet uppstår då skeppets maskin, alltså dieselmotorn på 270 hästkrafter, används. Det finns bara en dieseltank, varför dieselmotorn således drivs av samma villaolja som används för uppvärmning. Detta är inte okej enligt gällande regler.

När vi pratade med Skatteverket förklarar de att man riskerar en sanktionsavgift om 10 000 kronor samt att betala in mellanskillnaden i skatt. Vidare, om skatteskillnaden kan misstänkas uppgå till mer än ett halvt prisbasbelopp, skickas ärendet vidare till åklagare. Att köra sin dieselmotor på skattesubventionerad grönmärkt villaolja som privatperson, sorterar under brott mot lagen om skatt på energi.

När Expressen skriver om samma händelse avslöjar de i princip inget nytt. Jag skulle nästan vilja påstå tvärtom. De förminskar händelsen. Dels refererar de inte till oss, vilket är kutym bland seriösa medier att alltid hänvisa till källan, men än värre är att de berättar inte om sanktionsavgifter eller att Romsons förfarande teoretiskt kan leda till åtal.

En annan detalj är Sanna Raymans ledare. Det är riktigt att många uppfattar oss som någon slags ”SD-anstruken media”. Det beror inte på något vi skriver och jag är tveksam till om det har med vår nyhetsvärdering att göra. Anledningen stavas undertecknad, Chang Frick. Jag har för några år sedan haft ett engagemang i Sverigedemokraterna, således blir hela sidan en SD-sida trots att sajten ägs av en piratpartist. Trots att vi kallar oss själva libertarianer.

För det är lite så det är. Vi skiljer oss en hel del från Sverigedemokraternas partiprogram. Vi vill se en liten stat, låga skatter och helst bli av med välfärdsstaten. Inte välfärd per se, utan välfärdsstaten. Vi ser gärna en fri invandring, men detta efter att välfärdsstaten är skrotad – inte innan. Vidare argumenterar vi gärna för att legalisera cannabis, precis som centerns ungdomsförbund varit inne på. Vi tycker över huvud taget att statens regleringar ska hållas på ett minimum.

Detta är åsikter som inte alls företräds av Sverigedemokraterna. Tvärtom, SD ligger betydligt närmare klassisk socialdemokrati när vi pratar om statens roll i ett samhälle.

Avslutningsvis bör det även poängteras att Nyheter Idag inte fått en enda krona i stöd från Sverigedemokraterna. Det är ett privat projekt, skapat av Chang Frick och Jakob Bergman, där den senare är medlem i Piratpartiet. Vi tar även hjälp av personer ur Frihetsfronten, en libertariansk förening, samt andra individer med ett frihetligt sinne.

Men det betyder inte att vi i alla lägen är politiskt korrekta. Det betyder inte att vi backar för att skriva om känsliga frågor eller gräva i sådant som ingen annan vill ta i – tvärtom, vårt existensberättigande bygger på att vi kan vara unika.

Tyvärr har den egenskapen, att ta i känsliga frågor, blivit synonymt med SD. Men det kan man inte beskylla Nyheter Idag för, det skvallrar istället om resten av vårt mediala landskap.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag