Intern press på Sjöstedt att stoppa Löfven och Lööf

Jonas Sjöstedt (V). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 12 jan 2019 2019-01-12
E-post 2043

En politisk högergir väntar om Stefan Löfven regerar Sverige enligt de krav Centerpartiet ställer. Uppluckringar i LAS, fri hyressättning och skattesänkningar för höginkomsttagare är bara några av de krav som Löfven väntas infria. Dessutom slaktas det tidigare löftet om vinstbegränsningar inom skola och vård. Nu sker ett upprop i Vänsterpartiet för att sätta stopp för den politiken.

En lång rad nyliberala reformer och förslag väntas bli verklighet om Stefan Löfven tillåts regera med stöd av Annie Lööf och Centerpartiet. Detta har väckt hård kritik hos Vänsterpartiets gräsrötter och nu har en namninsamling inom V dragit igång för att sätta stopp för Löfven. Om Vänsterpartiet röstar emot kan den aviserade Löfven-regeringen falla.

Mikael Ekvall är Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län och han har motiverat sin underskrift för Sveriges Radio.

– Vi är ett vänsterparti, vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik.

Även Lars Ohly, förre detta partiledare i Vänsterpartiet, skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att det ”måste ändå betraktas som uteslutet” att släppa fram en regering som för centerpolitik. Inte minst pekar Ohly på att arbetstagarnas rättigheter försvagas kraftigt om Centerpartiet får sin vilja igenom.

”Arbetsgivarnas makt ökar genom att lagen om anställningsskydd försvagas. Själva grundbulten i anställningsskyddet är att godtycke och arbetsgivarens subjektiva åsikt inte får avgöra vem som behåller jobbet i sämre tider. Ökade undantag från turordningsreglerna innebär en försvagning av fackföreningsrörelsens möjligheter att stå upp för sina medlemmar”, skriver han.

Även vänstertidningen Flamman går ut hårt i en ledare där skribenten Anna Herdy inte skräder orden. ”Om vänstern, i vid mening, inte säger nej till den här regeringen nu, vad är idén för framtiden?” frågar hon retoriskt.

– Tittar jag hur det ser ut i sociala medier, så verkar det som att åtminstone 90 procent av vänsterpartisterna är helt emot att stödja en sådan här regering, summerar Ekvall.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag