Interna polisdokument: Utländsk grov organiserad brottslighet drar nytta av Sveriges asyllagar

Bilder ur polisens interna dokument.
  • Lördag 20 maj 2017 2017-05-20
E-post 3125

SVERIGE ”Man söker asyl i Sverige och utnyttjar väntetiden i asylhandläggningen”, skriver polisen i en intern presentation av utländsk grov organiserad brottslighet. Under tiden asylärendena handläggs skickas flera ton stöldgods per månad ut ur Sverige.

Interna dokument från polismyndigheten avslöjar hur internationella kriminella ligor bedriver omfattande brottslighet i Sverige genom att söka asyl. I en presentation om grov organiserad brottslighet från Georgien beskriver polisen hur det går till.

”Man söker asyl i Sverige och utnyttjar väntetiden i asylhandläggningen. Av Migrationsverket får man ett LMA-kort under falsk identitet och vi har mängder med utredningar där medlemmar från nätverket har dömts i påhittade namn”, står att läsa i presentationen.

Polisen uppskattar att det finns så många som 700 misstänkta brottsaktiva georgier i Sverige. Brotten handlar om inbrott i villor och omfattande stölder i butiker. Dessa stölder beskrivs av polisen som ”systematiska” och det kriminella nätverket utför flera tusen butiksstölder per år.

I polisens presentation framgår att de stannar mellan 2-6 månader i Sverige innan de rör sig vidare till ett annat Europeiskt land. Väl där fortsätter brottsligheten, varpå de sedan återvänder till Sverige igen – nu med ny identitet.

”Nätverket har tillgång till flera hundra bilar och en stor mängd lägenheter utplacerade i hela landet. De får även information om hur och var man genomför banköverföringar, avyttrar stöldgods i Sverige samt vart man skall skicka postförsändelser med stöldgods till Georgien”, lyder en av punkterna i presentationen.

+PLUS Hela polisens presentation om utländska kriminella ligor som uttnyttjar asylsystemet

Det är heller inte ovanligt att de som begår brott i Sverige även är dömda för grova brott i Georgien och andra EU-länder. Trots detta lyckas de fortsätta brottsligheten i Sverige genom att söka asyl.

Stora mängder stöldgods skickas utomlands med vanlig postgång och mängderna kan uppskattas till ton per månad. Polisen redovisar att under en period av 27 månader har det skickats tiotals ton paket till flera utpekade länder.

Till Armenien har det skickats 32 367 kilo under perioden. Motsvarande siffra för Georgien är 38 104 kilo. Till Chile skickades det 22 093 kilo och till Azerbadjan skickades det 10 056 kilo.

Totalt har det skickats i snitt 3 800 kilo paket i månaden till dessa fyra länder under den uppmätta perioden om 27 månader. Svensk polis samarbetar med Georgisk polis för att försöka stävja brottsligheten.

+PLUS: Här kan du ta del av polisens interna presentation i sin helhet

Är du också polis och vill dryga ut lönen med tipspengar? Skicka dina dokument till [email protected] – du har källskydd enligt grundlagen!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag