Internkonflikt i Socialdemokraterna om afghaner

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 20 Nov 2017 2017-11-20
E-post 459

STOCKHOLM Konflikterna inom Socialdemokraterna och regeringen hårdnar. Partiledningen vill utvisa afghaner som hunnit fylla 18 år sedan de kom till Sverige. Den linjen möter motstånd, dels internt i partiet, men också från Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet som vill låta de vuxna afghanerna stanna.
– De var ju faktiskt barn i oktober 2015 när de flesta av dem kom, säger Malin Lauber, kommunalråd i Växjö. 

Under den massiva flyktingkrisen 2015 kom hundratusentals människor till Sverige, däribland flertalet personer som uppgav sig vara under 18 år, ”ensamkommande flyktingbarn”.

Sedan ankomsten till Sverige har flera av dessa ensamkommande flyktingbarn hunnit fylla 18 år.

Socialdemokraternas partiledning har hittills sagt nej till att låta dem som fyllt 18 år få stanna.

Den linjen möter motstånd, dels inom S-leden, men också från regeringens andra parti, Miljöpartiet.

Främst handlar konflikten om flyktingarna från Afghanistan, varav flertalet egentligen flytt från Iran.

Motståndarna till S-ledningens linje om att de som fyllt 18 år ska utvisas, vill istället att samtliga som sade sig vara under 18 år 2015 – då de kom till Sverige – ska få stanna. Det uppger SVT. 

– De var ju faktiskt barn i oktober 2015 när de flesta av dem kom, säger Malin Lauber, kommunalråd i Växjö, till SVT:s Agenda.

Den tunga S-profilen Ulf Bjereld, ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, säger att det måste bli ett stopp för utvisningarna till Afghanistan.

Migrationsminister Heléne Fritzon (S) säger att det inte är möjligt att göra ett undantag för en enskild grupp eller ett enskilt land.

Bjereld håller inte med.

– Det är klart att det går om den politiska viljan finns, säger han till SVT. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag