Invandrarkvinnor får körlektioner på arabiska – betalda av kommunen

Kvinna i slöja. Foto: Daniele Febei
  • Måndag 30 dec 2019 2019-12-30
E-post 2221

OSKARSHAMN I Oskarshamn får en grupp nyanlända kvinnor nu stöd av kommunen för att lära sig köra bil. Något som ska hjälpa dem att komma in på arbetsmarknaden, rapporterar SVT.

Oskarshamns kommun har fått 378 000 kronor från länsstyrelsen för att genomföra projektet ”Nu kör vi”. Där ges tolv kvinnor från Mellanöstern jobbcoachning och körlektioner på arabiska för att lättare komma i jobb.

Deltagarna får vissa lektioner betalda men inte hela utbildningen, uppger SVT. Förutom teori- och körlektioner på arabiska får kvinnorna också lära sig hur svensk arbetsmarknad fungerar.

Läs även: 10-talet: Folkliga protester och folkliga medier

SVT frågar Pamela Campusano, etableringsvägledare på kommunen, varför bara kvinnor kan delta i projektet.

– Det vi har sett och fått signaler om är att framför allt de nyanlända kvinnorna står längre ifrån körkort och arbetsmarknaden. Därför känns det extra angeläget eftersom långtidsarbetslösheten är större i den här gruppen, säger hon.

Läs även: Året värsta skatteslöseri – så röstar du

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag