Invandrarmammor får fler barn: ”Kan få pengar utan att göra någonting”

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Måndag 3 Dec 2018 2018-12-03
E-post 5201

SVERIGE Svenska Yle rapporterar att svenskfödda kvinnor allt oftare väljer bort barn medan invandrade mammors barnafödande ökar. Enligt mammorna själva beror det på Sveriges generösa välfärdssystem och traditioner från hemlandet.

På grund av stor invandring och hög nativitet bland invandrarmammor ökar den svenska befolkningsmängden, till skillnad från många andra europeiska länder.

Svenska Yle har intervjuat mammor på en förskola i Tensta, en Stockholmsförort där majoriteten av invånarna har utländsk bakgrund – och där många barn föds. Mammorna tycker att Sverige är en bra plats att föda barn.

– Det är enkelt att ha barn i Sverige. Du kan besöka läkare utan kostnad, läkemedlen är gratis för barnen och det finns öppen förskola dit man kan gå, säger Mumtaz Fatima.

Hon beskrivs som en utbildad civilingenjör från Pakistan. Men just nu jobbar hon inte, istället tar hon hand om sin tvååriga dotter och har planer för ett barn till.

Hon tror att det generösa svenska systemet med föräldrapenning gör att en del kvinnor blir kvar i hemmet.

– I många länder, till exempel i Pakistan och Indien, så har kvinnorna inte så mycket utbildning. Här kan de ta föräldrapenning utan att jobba. De kan få pengar utan att göra någonting, säger Fatima.

En annan föräldraledig mamma är Hanae Nurahmed från Eritrea. Hon säger att det är traditionen som får invandrarkvinnor att skaffa många barn.

– I mitt land är det så att man får barn hela tiden, man har ingen gräns, det är en tradition. När man kommer hit vill man ha flera barn, på samma sätt som vi hade i vårt land, säger hon till Svenska Yle.

Läs även: Förskola portar föräldrar från barnens luciatåg: ”Bara trams”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag