Invandring oroar svensken mycket mer än ryska militären

Ryska militären mindre skrämmande än invandring. Foto: tvzvezda.ru
  • Söndag 30 okt 2016 2016-10-30
E-post 1334

SVERIGE Hela 28 procent av svenskarna svarar att invandring är det största hotet mot vårt samhälle. Bara fyra procent svarar att krig istället är vad man ska oroa sig över. Det visar en undersökning utförd av Aftonbladet/Inizio.

Den senaste tiden har rubrikerna om Rysslands vapenskrammel avlöst varandra. Stora beredskapsövningar, missiler i Kaliningrad och krigsskepp i Östersjön. Men det hotet skrämmer inte svensken i närheten av rädslan för invandring. Så kan man tolka en undersökning som Aftonblet/Inizio låtit göra med frågeställningen vad folk anser är det största hotet mot vårt samhälle i dag.

På frågan ”Är du orolig för ett ökat militärt hot från Ryssland eller inte?” svarade 38 procent i maj 2015 att de var ”ganska orolig”, rapporterar Aftonbladet. Motsvarande siffra för oktober 2016 har sjunkit till endast 29 procent, vilket betyder att färre oroar sig över Rysslands vapenskrammel idag.

– Oron har inte ökat, den har minskat något och där ligger den stabilt, säger Karin Nelsson, analyschef på Aftonbladet/Inizio.

Invandringen är vad som skrämmer svensken

Men det finns annat som skrämmer upp svensken betydligt mer än ryssen. I mätningen från Aftonbladet fick respondenterna även svara på frågan vad folk anser är det största hotet mot vårt samhälle i dag. Svarsalternativet ”krig” fick en låg siffra, endast fyra procent ser detta som det största hotet.

Vad som däremot svensken upplever är det största hotet mot samhället var svarsalternativet ”invandring”. Hela 28 procent angav detta alternativ, vilket ger en bred marginal till det näst vanligaste svaret ”ökat våld” vilket 14 procent angav.

– Det svenskarna oroar sig för är hur vi håller ihop vårt eget samhälle snarare än hotet utifrån, konstaterar Nelsson.

Vad är farligast för Sverige?
3044 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag