Invandringen bakom SD:s tillväxt enligt forskare

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Måndag 4 Nov 2019 2019-11-04
E-post 456

En ny studie visar att Sverigedemokraterna ökar mest i kommuner som tagit emot flest migranter sedan migrantkrisen 2015, medan Socialdemokraternas väljarstöd påverkats negativt.

Ju fler invandrare i kommunen desto större stöd för Sverigedemokraterna, enligt en ny studie av Adrian Mehic, doktorand i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Detta gäller sedan 2015 års migrantkris enligt Mehics studie som presenteras med en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Läs även: Löfvens huvudvärk: SD plockar väljare och gör ny toppnotering

I studien har Mehic jämfört Migrationsverkets statistik över nyanlända migranter som kommit till landets 290 kommuner under åren 2015–2017, och jämfört med SD:s väljarstöd i varje kommun.

Studien visar att för varje procentenhet migranter som kommit till en kommun ökade SD:s väljarstöd med 1,9 procentenheter, vilket är ett statistiskt signifikant resultat.

Studien visar också att Socialdemokraternas väljarstöd påverkades negativt av hög invandring, medan invandring inte hade någon statistiskt säkerställd effekt på Moderaternas väljarstöd.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag