Invandringen ökar risken för terrordåd – så motiverar regeringen förlängda gränskontroller

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 12 apr 2018 2018-04-12
E-post 383

SVERIGE Regeringen tänker förlänga gränskontrollerna mot Danmark och Tyskland med sex månader, skriver Sveriges Radio. Detta för att rikets säkerhet står under hot.

– Vi ser ju ett fortsatt hot när det gäller inre säkerhet och ett behov av att kontrollera resandeströmmarna in till Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radio.

Regeringen ska snart fatta beslut om att förlänga gränskontrollerna med sex månader från och med den 12 maj. Morgan Johansson menar att Sverige har samma argument för att ha gränskontroller som Danmark, Tyskland och Österrike – det finns ett hot mot rikets säkerhet.

– Under de här åren har vi sett ett stort antal terrordåd i Europa och vi har också själva drabbats, säger Morgan Johansson och pekar på att mellan 150 och 200 personer varje vecka stoppas vid den svenska gränsen.

Justitiedepartementet ska under torsdagen kontakta EU-kommissionen som kommer att granska förslaget. Morgan Johansson väntar sig att få klartecken att förlänga gränskontrollerna – annars får fallet tas till EU-domstolen.

Läs även: Två tredjedelar av granskade ensamkommande i Storbritannien är vuxna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag