Invandringens direkta kostnader ökar till 71 miljarder för i år – Nu dyrare än sjukvård och omsorg

Magdalena Andersson kommenterade den nya chockbudgeten på onsdagen. Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons
  • Onsdag 13 apr 2016 2016-04-13
E-post 2821

STOCKHOLM Regeringen ökar budgeten kopplat till migration med hela 31 miljarder för innevarande år. Totalt kommer de direkta kostnaderna för invandringen till Sverige att bli mer än 71 miljarder för 2016. Detta står att läsa i regeringens vårändringsbudget som publicerades på onsdagen på regeringens hemsida.

Det är en chockerande utgiftsökning som regeringen presenterar i en vårändringsbudget på onsdagen. Utgiftsområdena med titel ”Migration” samt ”Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering” uppgår tillsammans till 71,5 miljarder – bara för i år. Räknat för åren 2016-2019 är motsvarande siffra hisnande 307,1 miljarder i vårbudgeten, som även den presenterades på onsdagen.

Ökningen för migration är dramatisk. Så sent som i höstas budgeterade regeringen för 169,6 miljarder. Det betyder att på bara ett halvår har anslagen i budgeten nästan fördubblats vad gäller utgifter kopplade till invandringen till Sverige.

Utgifterna räknar inte med indirekta kostnader för migrationen till Sverige som ökade kostnader inom sjukvård och skola med anledning av att allt fler människor bor i Sverige. De direkta kostnaderna för migrationen beräknas nu vara så stora att de överskuggar ett antal andra utgiftsområden för 2016-2019.

Samtidigt som invandringen beräknas kosta över 300 miljarder i direkta kostnader, beräknas exempelvis försvaret att gå runt ungefär 200 miljarder – alltså en tredjedel mindre. Vidare budgeteras 140 miljarder för ekonomisk trygghet vid ålderdom, 170 miljarder för hela rättsväsendet inklusive polisen samt 270 miljarder för hela det statliga anslaget för hälso-, sjukvård och social omsorg.

Tvingas skjuta upp satsningar på grundskolan

Samtidigt rapporterar Aftonbladet att regeringen skjuter fram miljonsatsningar för att få fram fler lågstadielärare. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är det tvunget för att klara utgiftstaket.

– Vi senarelägger satsningar för att klara utgiftstaken, säger Magdalena Andersson till Aftonbladet TV under onosdagsförmiddagen.

Den nya budgeten möter hård kritik från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som kommenterat den dramatiska beräknade ökningen för migrationskostnaderna på Facebook. Han menar att det mer liknar en ”invandringsnota” än en framåtsträvande regeringsbudget.

”Sedan i fjol dubblerar nästan regeringen de sammantagna och direkta invandringspolitiska anslagen 8 (migration), samt 13 (etablering). Över 300 mdkr budgeteras nu för dessa områden under år 2016-2019. Detta motsvarar mer än hela det statliga anslaget för hälso-, sjukvård och social omsorg under motsvarande period, vilket tydligt visar hur denna regering väljer att prioritera”, skriver Åkesson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag