Invandringsfrågan är viktigast för väljare i Aftonbladets undersökning

Invandringsfrågan är en utmaning för Stefan Löfven, rapporterar Aftonbladet. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 15 aug 2015 2015-08-15
E-post 763

STOCKHOLM Tidningen Aftonbladet har låtit göra en undersökning om hur väljarna rangordnar olika politiska frågor och resultatet visar att invandring har seglat upp som den viktigaste frågan, rapporterar tidningen. – Frågan är varken positivt eller negativt ställd, så svaren innebär att väljarna tycker att det är en viktig fråga att hantera, säger Karin Nelsson, analyschef på Sverige Tycker.

Det är inte bara i medier som invandring och integration har kommit att bli den hetaste politiska potatisen att hantera. I en undersökning som presenteras i Aftonbladet rapporteras att även väljarna nu upplever invandringsfrågan som viktigast, jämte frågan om jobben.

– Frågan är varken positivt eller negativt ställd, så svaren innebär att väljarna tycker att det är en viktig fråga att hantera, säger Karin Nelsson, analyschef på Sverige Tycker, till tidningen Aftonbladet.

SD utmanar Socialdemokraterna om att bli största parti

Det parti som mest förknippas med frågan om invandring och integration är Sverigedemokraterna. När Nyheter Idag/Sentio presenterade förra månadens opinionsmätning visade den att Sverigedemokraterna för första gången gått om Moderaterna i en mätning, med ett resultat på 23,3%. Under Almedalsveckan i somras berättade även partiledaren Jimmie Åkesson att partiets nya ambition är att bli Sveriges största parti, en målsättning som i dagsläget inte alls ser orealistisk ut.

– Det kommer inte från intet att den här frågan seglat upp som en av de viktigaste frågorna, det har varit på gång länge. Det har man också sett i opinionen, att det går hand i hand med att vi ökar som parti. Det är inte konstigt heller att vi ökar eftersom vi har varit ensamma om att prata om den här frågan i dess helhet. De andra partierna saknar trovärdighet i invandringsfrågan, säger Paula Bieler, riksdagsledamot och talesperson för integrationspolitik för Sverigedemokraterna, till Nyheter Idag.

Bara de senaste veckorna har debatten om integration och invandring gått varm i Sverige. Aftonbladet berättar att frågan nu sätter press på regeringen och statsminister Stefan Löfven som väntas hålla sitt sommartal imorgon. Tidigare i veckan kunde Nyheter Idag berätta att Löfven möter massiv kritik för sin tystnad efter knvidådet på ett Ikeavaruhus där två människor miste livet och att händelsen ytterligare har höjt tonläget i just invandringsfrågan, inte minst i sociala medier.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag